Kestävä kehitys opetuksessa

Tasa-arvoa, vastuullisuutta ympäristöstä ja yhteisöstä sekä kulttuurien tuntemusta.

Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­tos­sa kes­tä­vä ke­hi­tys on mo­nel­la ta­paa mu­ka­na ope­tuk­ses­sa eri kam­puk­sil­la. Tu­tus­tum­me Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­tos­sa sekä lähi­a­lu­een kult­tuu­riin että mui­den mai­den kult­tuu­rei­hin ja ta­poi­hin. Mat­kai­lu­o­pis­ke­li­jat har­joit­te­le­vat opas­ta­mis­ta, ra­vin­to­la­puo­lel­la tu­tus­tu­taan kan­sain­vä­li­siin ruo­kiin ja lii­ke­ta­lou­des­sa eri kult­tuu­rei­ta tar­kas­tel­laan asi­a­kas­pal­ve­lun näkö­kul­mas­ta. Li­säk­si osa opis­ke­li­jois­ta opis­ke­lee tai suo­rit­taa työs­sä­op­pi­mis­jak­son ulko­mail­la.

Kes­tä­vän gast­ro­no­mi­an tut­kin­non­osan ai­ka­na opis­ke­li­joil­la on mah­dol­li­suus tu­tus­tua lähi- ja pai­kal­li­siin ruo­kiin sekä ruo­ka­tuot­ta­jiin. Kau­pan pal­ve­lun ja myyn­nin tut­kin­non­o­sas­sa osa ryh­mis­tä puo­les­taan esit­te­lee ja myy lä­hel­lä tuo­tet­tu­ja tuot­tei­ta kun taas toi­set ryh­mät esit­te­le­vät suo­ma­lais­tuot­tei­ta ulko­maa­lai­sis­sa yh­teis­työ­oppi­lai­tok­sis­sa.

Vas­tuul­li­suus on tär­keä osa ope­tus­ta. Ope­tus­keit­ti­ös­sä kiin­ni­te­tään huo­mi­o­ta mm. raa­ka-ai­nei­den han­kin­taan ja käyt­töön, ener­gi­an ja ve­den ku­lu­tuk­seen, kier­rä­tyk­seen sekä ruo­kien elin­kaa­reen. Näi­tä sa­mo­ja tee­mo­ja kä­si­tel­lään myös lii­ke­ta­lou­des­sa. Asi­a­kas­pal­ve­li­jan on tär­keä osa­ta neu­voa asi­ak­kai­ta vas­tuul­lis­ten, esi­mer­kik­si ym­pä­ris­tö­mer­kit­ty­jen tuot­tei­den, va­lin­nas­sa. Mat­kai­lu­kou­lu­tuk­ses­sa vas­tuul­li­nen suun­nit­te­lu ja to­teut­ta­mi­nen kul­ke­vat läpi koko tut­kin­non suo­rit­ta­mi­sen ajan ja kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen osa-alu­ei­den ym­mär­tä­mi­nen on osa am­ma­til­lis­ta yleis­si­vis­tys­tä. Mat­kai­lus­sa ke­hi­te­tään vas­tuul­li­suu­den huo­mi­oi­via mat­kai­lu­pal­ve­lui­ta.

Kam­puk­sil­la jär­jes­te­tään myös vas­tuul­li­suu­teen liit­ty­viä tee­ma­päi­viä ku­ten Mal­min kam­puk­sen vuo­sit­tai­nen, opis­ke­li­joi­den jär­jes­tä­mä ym­pä­ris­tö­päi­vä. Töö­lön sekä Mal­min kam­puk­sel­la jär­jes­te­tään kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen työ­paja Avoi­mien ovien päi­vä­nä (26.1.2017 Töö­lös­sä ja 2.2.2017  Mal­mil­la).

Ta­voit­tee­na on kas­vat­taa ym­pä­ris­tö­tie­toi­sia, kes­tä­vän elä­män­ta­paan si­tou­tu­nei­ta am­mat­ti­lai­sia, jot­ka ke­hit­tä­vät tut­kin­non suo­ri­tet­tu­aan­kin kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen osaa­mis­taan, tie­to­jaan, tai­to­jaan ja asen­tei­taan.

Täs­sä esi­tel­lään suo­ma­lais­ta ruis­lei­pää Hol­lan­nis­sa. Hie­nos­ti meni!

Kes­tä­vä ke­hi­tys ja tur­val­li­suus20171.1.2017