Turvallisuus on matkailuvetovoimatekijä
Suomi on tilastoitu maailmanlaajuisissa julkaisuissa yhdeksi maailman turvallisimmaksi maaksi; rikollisuutta, terrorismia ja luonnonmullistuksia on vähän, jos ollenkaan. Turvallisuus on noussut yhdeksi tärkeäksi matkailualan vetovoimatekijäksi Suomessa.
Me emme voi kuitenkaan tuudittautua siihen, että Suomi olisi ulkona globaaleista muutoksista, vaan suhtauduttava mahdollisiin uhkiin ennakoiden ja realistisesti.
Riskianalyysi ja turvasuunnitelma
Kaupungeilla ja kunnilla on turvallisuusstrategiat ja -suunnitelmat. Niissä on kuvattu mm. vastuut poikkeustilanteissa; kuka tiedottaa ja mitä viestintäkanavia käytetään, missä on kokoontumispaikat ja miten vastuut on jaettu. Matkailualan ohjelmapalveluyrityksillä on velvollisuus tehdä riskianalyysi, palvelukohtaiset turvallisuussuunnitelmat sekä turvallisuusasiakirja.
Myös muut matkailualan yritykset tekevät riskianalyysejä ja turvallisuus- ja kriisisuunnitelmia varmistaakseen asiakkaan turvallissen palveluketjun. Ulkomaille matkoja järjestävien matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien edustajien tulee reagoida matkalla mahdollisesti tapahtuviin poikkeustilanteisiin ja kriiseihin. Näiin asioihin on alettu kiinnittää erityistä huomiota vvuoden 2001 New Yorkin kaksoistornien romahduksen ja vuonna 2004 Thaimaata ravisuttaneen Tsunamin jälkeen.
Turvallisuus suunnittelussa ja toiminnassa – osa ammatillisuutta
Turvallisuuden ennakointi, huomioiminen ja turvallisesti toimiminen sisältyvät kaikkiin matkailualan ammatillisiin tutkintoihin. Turvallisuuteen viitataan matkailupalvelujen suunnittelussa ja toiminnassa ( riskianalyysi ja turvallisuussuunnitelma). Tutkinnon perusteiden mukaisesti tulee osata toimia poikkeustilanteissa esimerkiksi silloin kun kohdataan poikkeuksellisesti käyttäytyvä asiakas, kun palvelun toimintaympäristössä eletään poikkeuksellisissa sääolosuhteissa tai käytettävät välineet voivat rikkoutua. Tutkinnon suorittajan tulee toimia esimerkkinä ja ohjata asiakkaita toimimaan turvallisesti mm. liikenteessä, luonnossa, ajoneuvojen käsittelyssä tai eläinten kanssa toimiessa.
Matkailualan opintojen aikana suositellaan Matkailun turvallisuuspassin suorittamista. Matkailualan tutkinnon suoritus edellyttää joko EA1 tai EA2 -kurssin suorittamista tai vastaavien taitojen muulla tavalla hankkimista. Jos tutkinnon osissa edellytetään ruuan valmistamista tai käsittelyä, suoritetaan Hygieniapassi-koulutus ja -testi. Hygieniaosaaminenkin on osa turvallisuutta – väärin käsitelty ruoka tai pilantuuneen ruuan tarjoaminen on terveysriski.
Kestävän kehityksen opas 2017-20185.6.2017