Ravintola-ala ja kestävä kehitys

Miten ruokapalveluissa voidaan vähentää  ympäristön kuormitusta?
Ilmastoystävällinen ruoka

Vuo­den 2014 ai­ka­na, Maa- ja elin­tar­vi­ke­ta­lou­den tut­ki­mus­kes­kus MTT to­teut­ti Il­mas­to­lou­nas-hank­keen yh­teis­työs­sä lou­nas­ra­vin­to­loi­den kans­sa, ja sitä ra­hoit­ti­vat Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön Kes­tä­vän ku­lu­tuk­sen ja tuo­tan­non (KUL­TU) oh­jel­ma ’Vä­hem­mäs­tä vii­saam­min’, Fa­zer Food Ser­vi­ces, Ra­vin­to­la­kou­lu Per­ho ja HYY Ra­vin­to­lat.” Ta­voit­tee­na oli saa­da toi­mi­va kon­sep­ti joka on otet­ta­vis­sa käyt­töön kai­ken­lai­ses­sa jouk­ko– ja lai­tos­ruo­kai­lus­sa pie­niä lou­nas­ra­vin­to­loi­ta myö­ten.

Il­mas­to­lou­naan lo­gok­si va­lit­tiin Il­mas­to­va­lin­ta haa­ruk­ka. Haa­ruk­ka, jos­sa on yksi leh­ti sym­bo­li­soi an­nok­sia joil­la on 15 % kes­ki­mää­räis­tä pie­nem­pi il­mas­to­vai­ku­tus. Haa­ruk­ka, jos­sa on kol­me leh­teä sym­bo­li­soi an­nok­sia joil­la on 30 % kes­ki­mää­räis­tä pie­nem­pi il­mas­to­vai­ku­tus.

”Hank­keen ta­voit­tee­na on tar­jo­ta ku­lut­ta­jil­le help­po tapa teh­dä il­mas­ton ja ra­vit­se­muk­sen kan­nal­ta hy­viä ruo­ka­va­lin­to­ja. Pit­kän aika­vä­lin ta­voit­tee­na on vä­hen­tää mer­kit­tä­väs­ti suo­ma­lais­ten ruo­kai­lun ai­heut­ta­mia il­mas­to­vai­ku­tuk­sia eli hii­li­ja­lan­jäl­keä tar­jo­a­mal­la ny­kyi­siin lou­nas­ruo­kai­lu­jär­jes­tel­miin so­pi­van il­mas­to­ys­tä­väl­li­sen lou­nas­vaih­to­eh­don.” (www.mtt.fi)

Mil­lais­ta on il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen  ruo­ka?

Mer­kit­tä­vä osuus ar­ki­sis­ta hii­li­di­ok­si­di­pääs­töis­täm­me liit­tyy ruo­kaan. Ruo­an il­mas­to­vai­ku­tuk­set syn­ty­vät pit­käl­ti jo elin­tar­vik­kei­den tuo­tan­nos­sa, mut­ta jo­kai­sel­la meis­tä on mah­dol­li­suus vai­kut­taa hii­li­ja­lan­jäl­keen omien ku­lu­tus­va­lin­to­jem­me ja joka­päi­väis­ten toi­min­ta­ta­po­jem­me kaut­ta. Kes­kei­siä ruo­an hii­li­di­ok­si­di­pääs­tö­jen ai­heut­ta­jia ovat tuo­tan­non ohel­la elin­tar­vik­kei­den kul­je­tus ja ruo­ka­jäte. Ruo­as­ta ai­heu­tu­vaa il­mas­to­kuor­maa voi ke­ven­tää esi­mer­kik­si vä­hen­tä­mäl­lä eläin­pe­räis­ten tuot­tei­den ku­lu­tus­ta, pai­not­ta­mal­la kas­vis­ten osuut­ta ruo­ka­va­li­os­sa, vält­tä­mäl­lä ruo­ka­hä­vi­kin syn­ty­mis­tä, la­jit­te­le­mal­la bio­jät­teen sekä suo­si­mal­la lä­hel­lä tuo­tet­tua ja se­son­gin mu­kais­ta ruo­kaa. Myös ruo­an tuo­tan­to-, val­mis­tus- ja säi­ly­tys­me­ne­tel­mien ener­gi­a­te­hok­kuu­del­la on mer­ki­tys­tä. I

lmas­to-opas: https://il­mas­to-opas.fi/fi/il­mas­ton­muu­tos/il­mio   > Pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­nen Suo­mes­sa >  Il­mas­to­myön­tei­nen ruo­ka

Katso video ilmastoystävällisestä lounaasta: http://www.hs.fi/kotimaa/a1411576654080

Hel­sin­gin Sa­no­mat 25.9.2014

Lisä­tie­toa ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­sis­tä vaih­to­eh­tois­ta:

WWF -kala­opas

WWF -ruo­ka­opas

WWF -liha­opas

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2017-20185.6.2017