Miten ruokapalveluissa voidaan vähentää ympäristön kuormitusta?
- käyttämällä raaka-aineita, joiden ympäristövaikutukset ovat vähäiset
- vähentämällä ruoan hävikkiä varastoinnissa, valmistuksessa, tarjoilussa ja lautaselta
- vähentämällä keittiössä energian, veden ja kemikaalien kulutusta
- vähentämällä jätteiden syntyä ja kuljetuksia
- ohjaamalla asiakkaita valitsemaan ja kokoamaan ympäristövastuullisia aterioita
Ilmastoystävällinen ruoka
Vuoden 2014 aikana, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT toteutti Ilmastolounas-hankkeen yhteistyössä lounasravintoloiden kanssa, ja sitä rahoittivat Ympäristöministeriön Kestävän kulutuksen ja tuotannon (KULTU) ohjelma ’Vähemmästä viisaammin’, Fazer Food Services, Ravintolakoulu Perho ja HYY Ravintolat.” Tavoitteena oli saada toimiva konsepti joka on otettavissa käyttöön kaikenlaisessa joukko– ja laitosruokailussa pieniä lounasravintoloita myöten.
Ilmastolounaan logoksi valittiin Ilmastovalinta haarukka. Haarukka, jossa on yksi lehti symbolisoi annoksia joilla on 15 % keskimääräistä pienempi ilmastovaikutus. Haarukka, jossa on kolme lehteä symbolisoi annoksia joilla on 30 % keskimääräistä pienempi ilmastovaikutus.
”Hankkeen tavoitteena on tarjota kuluttajille helppo tapa tehdä ilmaston ja ravitsemuksen kannalta hyviä ruokavalintoja. Pitkän aikavälin tavoitteena on vähentää merkittävästi suomalaisten ruokailun aiheuttamia ilmastovaikutuksia eli hiilijalanjälkeä tarjoamalla nykyisiin lounasruokailujärjestelmiin sopivan ilmastoystävällisen lounasvaihtoehdon.” (www.mtt.fi)
Millaista on ilmastoystävällinen ruoka?
Merkittävä osuus arkisista hiilidioksidipäästöistämme liittyy ruokaan. Ruoan ilmastovaikutukset syntyvät pitkälti jo elintarvikkeiden tuotannossa, mutta jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa hiilijalanjälkeen omien kulutusvalintojemme ja jokapäiväisten toimintatapojemme kautta. Keskeisiä ruoan hiilidioksidipäästöjen aiheuttajia ovat tuotannon ohella elintarvikkeiden kuljetus ja ruokajäte. Ruoasta aiheutuvaa ilmastokuormaa voi keventää esimerkiksi vähentämällä eläinperäisten tuotteiden kulutusta, painottamalla kasvisten osuutta ruokavaliossa, välttämällä ruokahävikin syntymistä, lajittelemalla biojätteen sekä suosimalla lähellä tuotettua ja sesongin mukaista ruokaa. Myös ruoan tuotanto-, valmistus- ja säilytysmenetelmien energiatehokkuudella on merkitystä. I
lmasto-opas: https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio > Päästöjen vähentäminen Suomessa > Ilmastomyönteinen ruoka
Katso video ilmastoystävällisestä lounaasta: http://www.hs.fi/kotimaa/a1411576654080
Lisätietoa ympäristöystävällisistä vaihtoehtoista:
Kestävän kehityksen opas 2017-20185.6.2017