1. Harkitse hankintojasi — ammatissasi ja arjessa!
Ympäristövastuullisuus on ammattitaitoa! Ammattikeittiöiden valinnat vaikuttavat koko elintarvikeketjuun alkutuotannosta kuluttajan lautaselle asti. Ympäristöosaavan ammattilaisen opiskeluaineisto ja osaamistesti johdattavat sinut ruokapalvelun ympäristöasioihin.
Kiinnitä huomiota mm. seuraaviin asioihin ennen hankintapäätöksiä.
- Onko tuote valmistettu lähellä? Tiedätkö tuotteen alkuperän?
- Onko tuote tehty uusiutuvista raaka-aineista?
- Onko huomioitu kauden kasvikset ja sesonki-tuotteet?
- Hyödynnetäänkö myös proteiinisisällöltään riittäviä kasvisruokia, – ei vain lihatuotteita?
- Onko tuote pakattu kevyesti?
- Onko tuote pitkäikäinen, kestävä, monikäyttöinen, turvallinen, helposti korjattavissa, huollettavissa ja päivitettävissä?
- Hyödyntääkö tuote energiatehokasta teknologiaa?
2. Lajittele syntyvät jätteet oikein!
Kun jätteiden lajittelu ja hyötykäyttö toimivat kunnolla, vain pieni osa jätteestä päätyy kaatopaikalle. Hyötykäyttö säästää luonnonvaroja, koska jätemateriaaleja voidaan käyttää uudelleen raaka-aineina ja hyödyntää energiaa.
Muistatko minne lajittelet esim. luut ja muovikanisterit? Etsi vastaukset lajitteluapurista: www.lajitteluapuri.fi
Jätteen esikäsittely ennen jäteastiaan laittoa
- Huuhtele nestekartonkipakkaukset.
- Huuhtele lasipurkit ja -pullot, säilyketölkit ja muut metalliset pakkaukset.
- Litistä nestekartonkipakkaukset, jolloin roskakoriin mahtuu enemmän käytöstä poistettuja paukkauksia.
- Valuta liiat nesteet biojätteeseen menevistä ruoantähteistä ja muista maatuvista jätteistä.
- Kasvi– ja eläinrasvat sekä –öljyt pakataan tyhjiin säilytysastioihin ja kierrätetään jätekatoksessa sijaitsevan säiliöön
- Muista jättää pantillisiin pulloihin korkit.
3. Ota biojäte talteen!
Biojätteen oikea lajittelu ja vähentäminen suurkeittiössä tuottaa vähemmän ilmaston lämpenemistä kiihdyttävää kasvihuonekaasua, metaania. Lajitellusta biojätteestä syntyy kompostointilaitoksessa mullan raaka-aineitta, jota voidaan käyttää puutarhaviljelyissä.
- Syömäkelpoinen ruokajäte: Jätteeksi päätyvät elintarvikkeet, jotka ovat alun perin olleet syömäkelpoisia.
- Syömäkelvoton ruokajäte: Ne osat elintarvikkeista, joita ei alun perin olisi voinut syödä, kuten kuoret, perkeet, luut ja kahvinporot
Tavoitteena on vähentää syömiskelpoisen ruoan heittämistä roskiin.
Mitä on kompostoituminen?
Kompostoituminen on luonnollista pieneliöiden, bakteerien, sienien ja sädesienien aikaansaamaa eloperäisen aineen lahoamista hapellisissa oloissa. Lahoamisessa syntyy hiilidioksidia, vesihöyryä, ravinnesuoloja ja humusta, jota voidaan hyödyntää puutarhaviljelyissä.
Hävikin vähentäminen säästää ympäristöä ja rahaa!! Käy katsomassa Maa– ja kotitalousnaisten blogia ruokahävikin vähentämisestä: http://alaruokihukkaa.blogspot.fi/
Älä heitä ruokaa roskiin opas kannattavaan ja ympäristöä säästävään keittiötoimintaan: http://www.norden.org/fi/julkaisut/julkaisut/2012-743
Tiesitkö, että suomalaiset heittävät joka 20. kassillisen ruokaa hukkaan?!!
4. Säästä energiaa!
Jos et tarvitse valoja, sammuta ne. Sammuta laitteet kokonaan, kun ne eivät ole käytössä, esim. tietokone, uuni, jne. Lisääntynyt teknologia on kasvattanut energian kulutusta. Energian järkevä käyttö ja energiansäästö ovat tärkeitä ympäristötekoja ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Sytyttää?.. Himmentää?.. vai Sammuttaa? Katso WWF:n ilmastotempaus – Earth Hour: http://www.earthhour.fi/
5. Säästä vettä!
Käytä vettä harkiten, äläkä juoksuta vettä turhaan. Sulje hanat aina käytön jälkeen. Laskemalla vesijalanjälkesi, voit selvittää miten paljon oma elämäntapasi kuluttaa maailman vesivaroja.
Monet päivittäiset tuotteemme sisältävät niin sanottua piilovettä. Piilovesi on voitu kuluttaa maissa, joissa vedestä on pulaa. Esimerkiksi kupillinen kahvia sisältää kahvin tuotantoon kulunutta piilovettä jopa 140 litraa.
6. Viihtyisä ympäristö kaikkien iloksi!
Meidän kaikkien persoonallisuus on yhteinen rikkaus! Kunnioitetaan ja arvostetaan jokaista yhteisön jäsentä. Kestävän kehityksen mukaan kaikilla on oikeus tasapuoliseen hyvinvointiin. Huolehditaan yhdessä ympäristöstä, niin kaikilla on mukavaa. Huolehdi käyttämistäsi työvälineistä ja laita ne käytän jälkeen takaisin paikoilleen. Ilmoita epäkunnossa olevista työvälineistä tai laitteista opettajalle ja/tai huoltomiehelle.
Perho Liiketalousopisto on savuton oppilaitos: Tupakkalain (1976/693 10§, 11§, 12§) mukaan koulun sisätiloissa ja piha-alueella tupakointi ja nuuskaaminen on kielletty. Tupakkalain mukaisesti tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta.
Kestävän kehityksen opas 2017-20185.6.2017