Miten itse voin vaikuttaa?

1. Harkitse hankintojasi — ammatissasi ja arjessa!

Ym­pä­ris­tö­vas­tuul­li­suus on am­mat­ti­tai­toa! Am­mat­ti­keit­ti­öi­den va­lin­nat vai­kut­ta­vat koko elin­tar­vi­ke­ket­juun alku­tuo­tan­nos­ta ku­lut­ta­jan lau­ta­sel­le asti. Ym­pä­ris­tö­o­saa­van am­mat­ti­lai­sen opis­ke­lu­ai­neis­to ja osaa­mis­tes­ti joh­dat­ta­vat si­nut ruo­ka­pal­ve­lun ym­pä­ris­tö­a­si­oi­hin.

Kiin­ni­tä huo­mi­o­ta mm. seu­raa­viin asi­oi­hin en­nen han­kin­ta­pää­tök­siä.

2. Lajittele syntyvät jätteet oikein!                                                                                                                                  

Kun jät­tei­den la­jit­te­lu ja hyö­ty­käyt­tö toi­mi­vat kun­nol­la, vain pie­ni osa jät­tees­tä pää­tyy kaa­to­pai­kal­le.  Hyö­ty­käyt­tö sääs­tää luon­non­va­ro­ja, kos­ka jäte­ma­te­ri­aa­le­ja voi­daan käyt­tää uu­del­leen raa­ka-ai­nei­na ja hyö­dyn­tää ener­gi­aa.

Muis­tat­ko min­ne la­jit­te­let esim. luut ja muo­vi­ka­nis­te­rit? Etsi vas­tauk­set la­jit­te­lu­a­pu­ris­ta: www.la­jit­te­lu­a­pu­ri.fi

Jätteen esikäsittely ennen jäteastiaan laittoa
3. Ota biojäte talteen!

Bio­jät­teen oi­kea la­jit­te­lu ja vä­hen­tä­mi­nen suur­keit­ti­ös­sä tuot­taa vä­hem­män il­mas­ton läm­pe­ne­mis­tä kiih­dyt­tä­vää kas­vi­huo­ne­kaa­sua, me­taa­nia. La­ji­tel­lus­ta bio­jät­tees­tä syn­tyy kom­pos­toin­ti­lai­tok­ses­sa mul­lan raa­ka-ai­neit­ta, jota voi­daan käyt­tää puu­tar­ha­vil­je­lyis­sä.

Ta­voit­tee­na on vä­hen­tää syö­mis­kel­poi­sen ruo­an heit­tä­mis­tä ros­kiin.

Mitä on kompostoituminen?

Kom­pos­toi­tu­mi­nen on luon­nol­lis­ta pien­e­li­öi­den, bak­tee­rien, sie­nien ja säde­sie­nien ai­kaan­saa­maa elo­pe­räi­sen ai­neen la­ho­a­mis­ta ha­pel­li­sis­sa olois­sa. La­ho­a­mi­ses­sa syn­tyy hii­li­di­ok­si­dia, vesi­höy­ryä, ra­vin­ne­suo­lo­ja ja hu­mus­ta, jota voi­daan hyö­dyn­tää puu­tar­ha­vil­je­lyis­sä.

Hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­nen sääs­tää ym­pä­ris­töä ja ra­haa!! Käy kat­so­mas­sa Maa– ja koti­ta­lous­nais­ten blo­gia ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­ses­tä: http://ala­ruo­ki­huk­kaa.blogs­pot.fi/

Älä hei­tä ruo­kaa ros­kiin opas kan­nat­ta­vaan ja ym­pä­ris­töä sääs­tä­vään keit­ti­ö­toi­min­taan: http://www.nor­den.org/fi/jul­kai­sut/jul­kai­sut/2012-743

Tie­sit­kö, että suo­ma­lai­set heit­tä­vät joka 20. kas­sil­li­sen ruo­kaa huk­kaan?!!

4. Säästä energiaa!

Jos et tar­vit­se va­lo­ja, sam­mu­ta ne.  Sam­mu­ta lait­teet ko­ko­naan, kun ne ei­vät ole käy­tös­sä, esim. tie­to­kone, uuni, jne. Li­sään­ty­nyt tek­no­lo­gia on kas­vat­ta­nut ener­gi­an ku­lu­tus­ta.  Ener­gi­an jär­ke­vä käyt­tö ja ener­gi­an­sääs­tö ovat tär­kei­tä ym­pä­ris­tö­te­ko­ja il­mas­ton­muu­tok­sen hil­lin­näs­sä.

Sy­tyt­tää?..  Him­men­tää?..  vai Sam­mut­taa? Kat­so  WWF:n il­mas­to­tem­paus – Earth Hour: http://www.earth­hour.fi/

5. Säästä vettä!

Käy­tä vet­tä har­ki­ten, älä­kä juok­su­ta vet­tä tur­haan. Sul­je ha­nat aina käy­tön jäl­keen. Las­ke­mal­la vesi­ja­lan­jäl­ke­si, voit sel­vit­tää mi­ten pal­jon oma elä­män­ta­pa­si ku­lut­taa maa­il­man vesi­va­ro­ja.

Mo­net päi­vit­täi­set tuot­teem­me si­säl­tä­vät niin sa­not­tua pii­lo­vet­tä. Pii­lo­vesi on voi­tu ku­lut­taa mais­sa, jois­sa ve­des­tä on pu­laa.  Esi­mer­kik­si ku­pil­li­nen kah­via si­säl­tää kah­vin tuo­tan­toon ku­lu­nut­ta pii­lo­vet­tä jopa 140 lit­raa.

Kuva: Miik­ka Pi­ri­nen

6. Viihtyisä ympäristö kaikkien iloksi!

Mei­dän kaik­kien per­soo­nal­li­suus on yh­tei­nen rik­kaus! Kun­ni­oi­te­taan ja ar­vos­te­taan jo­kais­ta yh­tei­sön jä­sen­tä. Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen mu­kaan kai­kil­la on oi­keus tasa­puo­li­seen hy­vin­voin­tiin. Huo­leh­di­taan yh­des­sä ym­pä­ris­tös­tä, niin kai­kil­la on mu­ka­vaa. Huo­leh­di käyt­tä­mis­tä­si työ­vä­li­neis­tä ja lai­ta ne käy­tän jäl­keen ta­kai­sin pai­koil­leen. Il­moi­ta epä­kun­nos­sa ole­vis­ta työ­vä­li­neis­tä tai lait­teis­ta opet­ta­jal­le ja/tai huol­to­mie­hel­le.

Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to on sa­vu­ton oppi­lai­tos: Tu­pak­ka­lain (1976/693 10§, 11§, 12§) mu­kaan kou­lun sisä­ti­lois­sa ja piha-alu­eel­la tu­pa­koin­ti ja nuus­kaa­mi­nen on kiel­let­ty. Tu­pak­ka­lain mu­kai­ses­ti tu­pak­ka­tuot­tei­den hal­lus­sa­pito on kiel­let­ty alle 18-vuo­ti­ail­ta.

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2017-20185.6.2017