Kestävän kehityksen sitoumus

Kestävästä gastronomiasta ja matkailusta valtavirtaa

Eu­roo­pan kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen viik­ko (29.5. – 2.6.2017) nos­ti kes­tä­vän gast­ro­no­mi­an ja mat­kai­lun nä­ky­väk­si, kun ELO-sää­tiö ja Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to jul­kai­si­vat omat kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen toi­men­pide­si­tou­muk­sen­sa. Si­tou­muk­sil­la on yh­tei­nen ta­voi­te ja ot­sik­ko ”Tar­jo­am­me uu­sia oi­val­luk­sia kes­tä­väs­tä gast­ro­no­mi­as­ta ja mat­kai­lus­ta kou­lu­tuk­sen ja vies­tin­nän kei­noin.”

ELO – Suo­ma­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin edis­tä­mis­sää­tiö si­tou­tuu tuo­maan kes­tä­vän gast­ro­no­mi­an kiin­te­äk­si osak­si ruo­ka­kult­tuu­ri­amme. Elä­myk­sel­li­sen vies­tin­nän ja moni­puo­li­sen yh­teis­työn kei­noin si­tou­du­taan vah­vis­ta­maan am­mat­ti­lais­ten ym­mär­rys­tä vas­tuul­li­suu­des­ta. Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to puo­les­taan si­tou­tuu kou­lut­ta­maan vas­tuul­li­sia tu­le­vai­suu­den am­mat­ti­lai­sia, jot­ka ovat val­mis­tu­es­saan kes­tä­vän gast­ro­no­mi­an ja mat­kai­lun lä­het­ti­läi­tä. Si­tou­muk­sen laa­ti­jat ovat teh­neet konk­reet­ti­set toi­men­pide­suun­ni­tel­mat, joi­den to­teu­tuk­seen he haas­ta­vat alan toi­mi­jat laa­jas­ti mu­kaan.

Yhteistyötä ja haasteita kestävän kehityksen puolesta

Kes­tä­vä gast­ro­no­mia on yksi Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­ton oppi­aine. Aihe nä­kyy myös muu­ta­man muun alan kou­lun oppi­ai­nee­na sekä tee­ma­na am­mat­ti­lais­ten vil­li­ruo­ka­kou­lu­tuk­ses­sa. Kes­tä­vä gast­ro­no­mia ei vie­lä ole laa­jem­min mu­ka­na maam­me kok­ki­kou­lu­tuk­ses­sa. ”Yh­tei­nen ta­voit­teem­me on teh­dä kes­tä­väs­tä gast­ro­no­mi­as­ta ja mat­kai­lus­ta val­ta­vir­taa sekä tuot­taa ruo­ka- ja mat­kai­lu­a­lal­le kes­tä­vyyt­tä edis­tä­viä osaa­jia ja toi­min­ta­mal­le­ja”, ker­too ELO-sää­ti­ön sil­loi­nen joh­ta­ja Sei­ja Ku­run­mäki. Bettina Lindfors aloitti ELO-säätiön uutena johtajana maaliskuussa 2018 ja tavoitteena on täten konkretisoida sovitut toimenpiteet esim. kilpailutoiminnassa ja sen kehittämisessä sekä viestinnässä. (lähde: Elo-säätiö)

Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to pi­lo­toi kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen huo­mi­oi­van kou­lu­tus­mal­lin, jon­ka ta­voit­tee­na on, että oppi­lai­tok­ses­sa kou­lu­te­tut am­mat­ti­lai­set osaa­vat käyt­tää met­siem­me, pel­to­jem­me ja ve­siem­me re­surs­se­ja vii­saas­ti sekä toi­mia raa­ka-ai­net­ta ja luon­toa kun­ni­oit­ta­vas­ti.

”Hou­kut­te­lem­me opis­ke­li­jat huo­mi­oi­maan kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen omis­sa elä­män­ta­vois­saan ja työ­e­lä­män pää­tök­sen­te­os­sa. Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen mu­kai­ses­ta toi­min­nas­ta tu­lee luon­nol­li­nen osa opis­ke­li­joi­den am­mat­ti­tai­toa, jota he ha­lu­a­vat ja osaa­vat vä­lit­tää muil­le”, sa­noo Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­ton reh­to­ri Juha Oja­jär­vi.

”Edel­lä­kä­vi­jä­nä ra­ken­nam­me uu­den­lai­sia op­pi­mis­ym­pä­ris­tö­jä ja op­pi­mi­sen mal­le­ja opis­ke­li­joil­le”, leh­to­ri Jar­mo Åke sa­noo ja lu­paa, että oppi­lai­tos haas­taa syk­syn ai­ka­na 15 eri­as­teis­ta oppi­lai­tos­ta mu­kaan to­teut­ta­maan kes­tä­vää gast­ro­no­mi­aa ja mat­kai­lua.

ELO-sää­tiö täh­tää muu­tok­seen ta­vas­sa, jol­la vas­tuul­li­suu­des­ta ja kes­tä­vyy­des­tä vies­ti­tään. Nä­ki­jöi­tä, te­ki­jöi­tä ja re­surs­se­ja yh­dis­tä­vä sää­tiö haas­taa syk­syn tul­len laa­jan kump­pa­ni­ver­kos­ton­sa mu­kaan. Ruo­ka- ja juo­ma­kult­tuu­ria edis­tä­vä sää­tiö ha­lu­aa myös vas­tuul­li­suus­vies­teis­sään nos­taa esiin ais­ti­nau­tin­not, elä­myk­set ja yh­tei­söl­li­syy­den.

”Näin omaa hy­vää ha­lu­a­vat osaa­jat ja ku­lut­ta­jat saa­daan laa­jas­ti mu­kaan hy­vän asi­an taak­se. Myös kil­pai­lu­toi­min­nas­sam­me roh­kai­sem­me kok­ke­ja löy­tä­mään kes­tä­viä rat­kai­su­ja ais­ti­nau­tin­nois­ta tin­ki­mät­tä”, Ku­run­mäki ker­too.

Kestävää toimintaa yhteisellä pellolla

Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­ton uu­sin alue­val­taus on op­pi­mis­ym­pä­ris­tö, jos­sa opis­ke­li­jat saa­vat kir­jai­mel­li­ses­ti lait­taa kä­det mul­taan. Per­ho on hank­ki­nut oman pel­lon. Mal­min kam­puk­sen nur­kal­la, Lon­gi­no­jan pel­lol­la, opis­ke­li­jat pää­se­vät nä­ke­mään ja ko­ke­maan, mis­tä ruo­ka tu­lee, ja mi­ten se siir­tyy eko­lo­gi­ses­ti ja kes­tä­vän gast­ro­no­mi­an fi­lo­so­fi­an mu­kai­ses­ti pel­lol­ta keit­ti­öön ja asi­ak­kaan lau­ta­sel­le. Yh­tei­nen pel­to toi­mii il­mi­ö­poh­jai­sen op­pi­mi­sen ym­pä­ris­tö­nä, jon­ka avul­la kes­tä­vä ke­hi­tys, yrit­tä­jyys, tuo­te­ke­hi­tys ja raa­ka-aine­tie­toi­suus yh­dis­te­tään eri tut­kin­non­o­siin työ­e­lä­mä­läh­töi­ses­ti ja osa­na to­del­lis­ta maa­il­maa.

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030

YK:n kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen toi­min­ta­oh­jel­ma, Agen­da2030, hy­väk­syt­tiin val­ti­oi­den pää­mies­ta­sol­la YK:n kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen huip­pu­ko­kouk­ses­sa New Yor­kis­sa 25.9.2015. Toi­min­ta­oh­jel­man aika­jän­ne on 2016–2030. Se on val­ti­oi­ta po­liit­ti­ses­ti si­to­va asia­kir­ja. Agen­da2030 ra­ken­tuu vuo­teen 2015 päät­ty­neil­le vuo­si­tu­hat­ta­voit­teil­le sekä ns. Rio-pro­ses­sis­ta kum­pu­a­val­le kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen po­li­tii­kal­le.

Agen­da2030:n pää­si­säl­lön 17 ta­voi­tet­ta ovat laa­jo­ja ja kun­ni­an­hi­moi­sia. Toi­meen­pano vaa­tii kai­kil­ta mail­ta pon­nis­te­lu­ja. Agen­da2030 muo­dos­taa ko­ko­nai­suu­den yh­des­sä hei­nä­kuus­sa 2015 hy­väk­sy­tyn ke­hi­tys­ra­hoi­tuk­seen ja toi­meen­pa­non tu­keen kes­kit­ty­vän Ad­dis Abe­ba Ac­ti­on Agen­dan kans­sa.

Mo­lem­mat asia­kir­jat hei­jas­ta­vat ajat­te­lu­ta­van muu­tos­ta ke­hi­tys­yh­teis­työ­po­li­tii­kas­ta ja poh­joi­nen-ete­lä-vas­tak­kain­a­set­te­lus­ta laa­ja-alai­sem­paan kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen po­li­tiik­kaan, jos­sa ha­e­taan uu­sia yh­teis­työn muo­to­ja ja kump­pa­nuuk­sia.

Lisä­tie­toa: http://kes­ta­va­ke­hi­tys.fi

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2019 - 2020Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to11.6.2018