Ravintola-ala ja kestävä kehitys

Ra­vin­to­la-alan am­mat­ti­e­tiik­ka edis­tää so­si­aa­lis­ta ja kult­tuu­ris­ta kes­tä­vää ke­hi­tys­tä. Sii­nä ko­ros­tu­vat asi­ak­kaan kun­ni­oit­ta­mi­nen, tasa­ver­tai­nen koh­taa­mi­nen ih­mi­se­nä ja tasa-ar­voi­nen pal­ve­lu sekä asi­a­kas­suh­teen luot­ta­muk­sel­li­suus. Alan am­mat­ti­lai­nen ar­vos­taa omaa ja tois­ten työ­tä sekä kan­sal­lis­ta kult­tuu­ria ja kult­tuu­ris­ta eri­lai­suut­ta. Hän tun­tee vas­tuu­ta asi­ak­kais­ta, tur­val­li­suu­des­ta, ym­pä­ris­tös­tä, työ­to­ve­reis­ta sekä työn­sä ja am­mat­ti­tai­ton­sa jat­ku­vas­ta ke­hit­tä­mi­ses­tä.

Eko­lo­gi­sen ja ta­lou­del­li­sen kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen kan­nal­ta oleel­lis­ta on, että ra­vin­to­la-alal­la kiin­ni­te­tään huo­mi­o­ta ma­te­ri­aa­lien ja ener­gi­an sääs­töön ja väl­te­tään jät­tei­den syn­ty­mis­tä. Asi­a­kas­pal­ve­lus­sa on huo­mi­oi­ta­va, että asi­ak­kaat ovat yhä ym­pä­ris­tö­tie­toi­sem­pia ja heil­le tu­lee tie­dot­taa ym­pä­ris­tö- ja tur­val­li­suus­a­si­ois­ta.

Ympäristön kuormitusta ruokapalveluissa voidaan vähentää  
Ilmastoystävällinen ruoka

Vuo­den 2014 ai­ka­na, Maa- ja elin­tar­vi­ke­ta­lou­den tut­ki­mus­kes­kus MTT to­teut­ti Il­mas­to­lou­nas-hank­keen yh­teis­työs­sä lou­nas­ra­vin­to­loi­den kans­sa, ja sitä ra­hoit­ti­vat Ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri­ön Kes­tä­vän ku­lu­tuk­sen ja tuo­tan­non (KUL­TU) oh­jel­ma ’Vä­hem­mäs­tä vii­saam­min’, Fa­zer Food Ser­vi­ces, Ra­vin­to­la­kou­lu Per­ho ja HYY Ra­vin­to­lat.” Ta­voit­tee­na oli saa­da toi­mi­va kon­sep­ti, joka on otet­ta­vis­sa käyt­töön kai­ken­lai­ses­sa jouk­ko– ja lai­tos­ruo­kai­lus­sa pie­niä lou­nas­ra­vin­to­loi­ta myö­ten.

Il­mas­to­lou­naan lo­gok­si va­lit­tiin Il­mas­to­va­lin­ta haa­ruk­ka. Haa­ruk­ka, jos­sa on yksi leh­ti sym­bo­li­soi an­nok­sia joil­la on 15 % kes­ki­mää­räis­tä pie­nem­pi il­mas­to­vai­ku­tus.

Haa­ruk­ka, jos­sa on kol­me leh­teä sym­bo­li­soi an­nok­sia joil­la on 30 % kes­ki­mää­räis­tä pie­nem­pi il­mas­to­vai­ku­tus.

”Hank­keen ta­voit­tee­na on tar­jo­ta ku­lut­ta­jil­le help­po tapa teh­dä il­mas­ton ja ra­vit­se­muk­sen kan­nal­ta hy­viä ruo­ka­va­lin­to­ja. Pit­kän aika­vä­lin ta­voit­tee­na on vä­hen­tää mer­kit­tä­väs­ti suo­ma­lais­ten ruo­kai­lun ai­heut­ta­mia il­mas­to­vai­ku­tuk­sia eli hii­li­ja­lan­jäl­keä tar­jo­a­mal­la ny­kyi­siin lou­nas­ruo­kai­lu­jär­jes­tel­miin so­pi­van il­mas­to­ys­tä­väl­li­sen lou­nas­vaih­to­eh­don.” (www.mtt.fi)

Mil­lais­ta on il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen  ruo­ka?

Kat­so vi­deo il­mas­to­ys­tä­väl­li­ses­tä lou­naas­ta: http://www.hs.fi/koti­maa/a1411576654080

Mer­kit­tä­vä osuus ar­ki­sis­ta hii­li­di­ok­si­di­pääs­töis­täm­me liit­tyy ruo­kaan. Ruo­an il­mas­to­vai­ku­tuk­set syn­ty­vät pit­käl­ti jo elin­tar­vik­kei­den tuo­tan­nos­sa, mut­ta jo­kai­sel­la meis­tä on mah­dol­li­suus vai­kut­taa hii­li­ja­lan­jäl­keen omien ku­lu­tus­va­lin­to­jem­me ja joka­päi­väis­ten toi­min­ta­ta­po­jem­me kaut­ta. Kes­kei­siä ruo­an hii­li­di­ok­si­di­pääs­tö­jen ai­heut­ta­jia ovat tuo­tan­non ohel­la elin­tar­vik­kei­den kul­je­tus ja ruo­ka­jäte. Ruo­as­ta ai­heu­tu­vaa il­mas­to­kuor­maa voi ke­ven­tää esi­mer­kik­si vä­hen­tä­mäl­lä eläin­pe­räis­ten tuot­tei­den ku­lu­tus­ta, pai­not­ta­mal­la kas­vis­ten osuut­ta ruo­ka­va­li­os­sa, vält­tä­mäl­lä ruo­ka­hä­vi­kin syn­ty­mis­tä, la­jit­te­le­mal­la bio­jät­teen sekä suo­si­mal­la lä­hel­lä tuo­tet­tua ja se­son­gin mu­kais­ta ruo­kaa. Myös ruo­an tuo­tan­to-, val­mis­tus- ja säi­ly­tys­me­ne­tel­mien ener­gi­a­te­hok­kuu­del­la on mer­ki­tys­tä. Ilmas­to-opas: https://il­mas­to-opas.fi/fi/il­mas­ton­muu­tos/il­mio   > Pääs­tö­jen vä­hen­tä­mi­nen Suo­mes­sa >  Il­mas­to­myön­tei­nen ruo­ka

 

Hel­sin­gin Sa­no­mat 25.9.2014

Lisä­tie­toa ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­sis­tä vaih­to­eh­tois­ta:

WWF -kala­opas

WWF -ruo­ka­opas

WWF -liha­opas

CO2 päästölaskuri
Ilmastoreiluja ruokavalintoja.
Ilmastoreiluja vinkkejä

Ve­den ku­lu­tus Töö­lön kam­puk­sel­la 2003 – 2017. (Vuo­den 2017 ve­den­ku­lu­tus ei ole ver­tai­lu­kel­poi­nen vie­lä.)

Hävikkimestari

Ra­vin­to­la Per­ho otti syk­syl­lä 2018 käyt­töön­sä Hä­vik­ki­mes­ta­ri-so­vel­luk­sen.  So­vel­luk­sel­la on help­po mi­ta­ta ra­vin­to­lan ruo­ka­hä­vik­kiä.  Hä­vik­ki­mes­ta­ri ei auta vain tie­don ke­rää­mi­ses­sä, vaan ta­voit­tee­na on hyö­dyn­tää ke­rät­tyä tie­toa ruo­ka­hä­vi­kin en­nal­ta­eh­käi­se­mi­ses­sä.  So­vel­lus otet­tiin käyt­töön myös Töö­lön kam­puk­sen ope­tus­keit­ti­öi­hin tam­mi­kuus­sa 2019. Lisä­tie­toa so­vel­luk­ses­ta: https://ha­vik­ki­mes­ta­ri.las­si­la-ti­kan­oja.fi/

Ruo­ka­hä­vi­kin ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set ovat nous­seet glo­baa­lik­si huo­len­ai­heek­si. Maa­pal­lon maa­pin­ta-alas­ta 50 % on ruo­an­tuo­tan­non käy­tös­sä. Puh­taas­ta ve­des­tä puo­les­taan 70 % ku­luu ruo­an­tuo­tan­toon ja 30 % il­mas­to­pääs­töis­tä syn­tyy juu­ri ruo­an­tuo­tan­nos­sa. Täl­lä het­kel­lä 1/3 tuo­te­tus­ta ruo­as­ta pää­tyy hä­vi­kik­si, mikä on kes­tä­mä­tön­tä maa­pal­lon kaik­kien mit­ta­rei­den ol­les­sa pu­nai­sel­la. YK:lla on­kin ta­voi­te vä­hen­tää ruo­ka­hä­vik­kiä 50 % vuo­teen 2030 men­nes­sä. Hä­vik­ki­mes­ta­rin avul­la ra­vin­to­lan hen­ki­lö­kun­ta on mu­ka­na rat­kai­se­mas­sa tätä haas­tet­ta. (Las­si­la & Ti­kan­oja 2018)

La­taa tie­dos­to (PDF, 1.58MB)

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2019 - 2020Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to11.6.2018