Ravintola Perho 2019

Ra­vin­to­la Per­ho toi­mii opis­ke­li­joi­den ope­tus­ra­vin­to­lana.

Töö­lön kam­puk­sen Ra­vin­to­la Per­ho toi­mii op­pi­mis­ym­pä­ris­tö­nä opis­ke­li­joil­le ja tu­kee sa­mal­la hei­dän  am­ma­til­lis­ta osaa­mis­ta.

Koko  ra­vin­to­lan toi­min­ta on ym­pä­ris­tö­myön­teis­tä. Ra­vin­to­la nou­dat­taa  ym­pä­ris­tö­vaa­ti­muk­sia toi­min­nas­saan esim. raa­ka-ai­nei­ta os­tet­ta­es­sa ja käy­tet­tä­es­sä. Ra­vin­to­la täyt­tää sil­le ase­tet­tu­ja vaa­ti­muk­sia ener­gi­an­ku­lu­tuk­sel­le ja jäte­huol­lol­le sekä ke­mi­al­lis­ten tuot­tei­den käy­töl­le, osa elin­tar­vik­keis­ta on luo­mua ja ra­vin­to­lal­la on sel­keä ym­pä­ris­tö­joh­ta­mis-jär­jes­tel­mä. Ym­pä­ris­tö­joh­ta­mi­sel­la tar­koi­te­taan, että ra­vin­to­lal­la on mm. sel­ke­ät toi­min­ta­ta­vat ja oh­jeet mitä tuot­tei­ta os­te­taan ja mitä ei. Ra­vin­to­la on aset­ta­nut ta­voit­tei­ta mi­ten en­ti­ses­tään pa­ran­ne­taan ra­vin­to­alan toi­min­nas­sa ym­pä­ris­tö­työ­tä.
Ra­vin­to­lan hen­ki­lö­kun­ta on myös omal­la työl­lään si­tou­tu­nut ym­pä­ris­tö­työ­hön.

Oman toi­minn­nan avul­la ra­vin­to­la ke­hit­tää toi­min­ta­oh­jei­ta, joil­la se edes­aut­taa kes­tä­vää ke­hi­tys­tä.

Por­taat luo­muun-oh­jel­ma

Por­taat luo­muun- oh­jel­man ta­voit­tee­na on aut­taa am­mat­ti­keit­ti­öi­tä li­sää­mään luo­mu­tuot­tei­den käyt­töä ja kan­nus­taa huo­mi­o­maan kes­tä­vä ke­hi­tys toi­min­nas­sa. Töö­lön kam­puk­sel­la Ra­vin­to­la Per­ho ja hen­ki­lös­tö­ra­vin­to­la Herk­ku ovat ta­sol­la 5, vii­si ta­soi­sel­la oh­jel­mas­sa. Lisä­tie­toa: http://www.por­taat­luo­muun.fi/

Hävikkimestari

Ra­vin­to­la Per­ho ot­taa syk­syl­lä 2018 käyt­töön­sä Hä­vik­ki­mes­ta­ri-so­vel­luk­sen.  So­vel­luk­sel­la on help­po mi­ta­ta ra­vin­to­lan ruo­ka­hä­vik­kiä.  Hä­vik­ki­mes­ta­ri ei auta vain tie­don ke­rää­mi­ses­sä, vaan ta­voit­tee­na on hyö­dyn­tää ke­rät­tyä tie­toa ruo­ka­hä­vi­kin en­nal­ta­eh­käi­se­mi­ses­sä.  So­vel­lus ote­taan käyt­töön myös Töö­lön kam­puk­sen ope­tus­keit­ti­öi­hin luku­vuo­den 2018-2019 ai­ka­na. Lisä­tie­toa so­vel­luk­ses­ta: https://ha­vik­ki­mes­ta­ri.las­si­la-ti­kan­oja.fi/

Ruo­ka­hä­vi­kin ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set ovat nous­seet glo­baa­lik­si huo­len­ai­heek­si. Maa­pal­lon maa­pin­ta-alas­ta 50 % on ruo­an­tuo­tan­non käy­tös­sä. Puh­taas­ta ve­des­tä puo­les­taan 70 % ku­luu ruo­an­tuo­tan­toon ja 30 % il­mas­to­pääs­töis­tä syn­tyy juu­ri ruo­an­tuo­tan­nos­sa. Täl­lä het­kel­lä 1/3 tuo­te­tus­ta ruo­as­ta pää­tyy hä­vi­kik­si, mikä on kes­tä­mä­tön­tä maa­pal­lon kaik­kien mit­ta­rei­den ol­les­sa pu­nai­sel­la. YK:lla on­kin ta­voi­te vä­hen­tää ruo­ka­hä­vik­kiä 50 % vuo­teen 2030 men­nes­sä. Hä­vik­ki­mes­ta­rin avul­la ra­vin­to­lan hen­ki­lö­kun­ta on mu­ka­na rat­kai­se­mas­sa tätä haas­tet­ta. (Las­si­la & Ti­kan­oja 2018)

La­taa tie­dos­to (PDF, 1.58MB)

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2019 - 2020Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to11.6.2018