Miten itse voin vaikuttaa?

Mei­dän täy­tyy muut­taa elä­män­ta­paam­me vas­tuul­li­sem­mak­si. Li­säk­si luo­pu­es­sam­me ku­lut­ta­vas­ta elä­mä­ta­vas­ta, voim­me myös löy­tää uu­sia mah­dol­li­suuk­sia. Muu­tos läh­tee si­nus­ta.

1. Ää­nes­tä

Isot lin­jauk­set teh­dään Eu­roo­pan par­la­men­tis­sa, edus­kun­nas­sa ja kau­pun­gin- ja kunn­na­val­tuu­tois­sa. Sinä pää­tät kuka siel­lä päät­tää.

2. Toi­mi ja osal­lis­tu

Mie­ti min­kä asi­oi­den edis­tä­mi­nen on si­nul­le tär­ke­ää. Mene mu­kaan näi­den jär­jes­tö­jen toi­min­taan.Osoi­ta miel­tä­si. Edis­tä ym­pä­ris­tö­si viih­tyi­syyt­tä. Moik­kaa naa­pu­ria, auta mum­moa, huo­leh­di ys­tä­väs­tä, sii­voa ros­kat.

3. Va­lit­se työ- tai har­joit­te­lu­paik­ka­si huo­lel­la

Sel­vi­tä, mi­ten työ- tai har­joit­te­lu­paik­ka­si pi­tää huol­ta ih­mi­sis­tä ja ym­pä­ris­tös­tä. Muis­ta että työ­haas­tat­te­lu on kak­si­suun­tai­nen haas­tat­te­lu, jos­sa myös sinä ar­vi­oit so­pii­ko yri­tys työn­an­ta­jak­se­si. Ai­ka­si on ar­vo­kas­ta, käy­tä se huo­lel­la. Älä mene töi­hin epä­eet­ti­sel­lä ta­val­la eli vas­tuut­to­mas­ti toi­mi­vaan yri­tyk­seen.

4. Har­kit­se han­kin­to­ja­si – ku­lu­ta koh­tuu­del­la

On hyvä mää­ri­tel­lä tar­peet ja tur­hak­keet. Im­pus­si­os­tok­set ilah­dut­ta­vat usein si­nua het­ken, mut­ta ne ra­sit­ta­vat luon­toa pit­kään. Uusi ei ole aina pa­ras. Lai­naa, osta käy­tet­ty­nä, kier­rä­tä.

Vaa­dit, että:

– tuo­te on pit­kä­i­käi­nen, kes­tä­vä ja moni­käyt­töi­nen

– tuot­teen tuo­ten­to­ket­ju on jäl­ji­tet­tä­vis­sä:  kuka tuot­teen on val­mis­ta­nut, mis­tä ma­te­ri­aa­leis­ta, mil­lai­sis­sa olo­suh­teis­sa, mi­ten tuo­te on pää­ty­nyt myy­jäl­le

– tuot­teen tuo­tan­to­ket­ju on vas­tuul­li­nen: ei ole ku­lu­tet­tu lii­kaa ener­gi­aa, vett­tä ja ke­mi­kaa­le­ja. Työn­te­ki­jöil­lä on asi­al­li­set työ­olot. Esi­mer­kik­si yk­sien fark­ku­jen val­mis­ta­mi­seen on käy­tet­ty noin 10 000 lit­raa vet­tä. Avo­ka­do­jen tuo­tan­to hei­ken­tää vil­je­ly­a­lu­ei­den ky­lien elin­olo­suh­tei­ta. Ky­län asuk­kail­le ei esi­mer­kik­si rii­tä juo­ma­vet­tä.

– tuo­te on huol­let­ta­vis­sa ja päi­vi­tet­tä­vis­sä.

Suo­si myös lähi­tuot­tei­ta aina kun on mah­dol­lis­ta.

Jos tuo­te ei ole vas­tuul­li­nen, kan­nat­taa se hank­kia jos­tain muu­al­la.

5. Eh­käi­se hä­vik­kiä ja la­jit­te­le jät­teet oi­kein

Osta ruo­kaa vain tar­pee­seen, älä va­ras­toon. Tuu­naa­mal­la täh­teis­tä­kin saa hy­vää ruo­kaa.

La­jit­te­le jät­teet oi­kein. Ota bio­jäte tal­teen. Kun jät­tei­den la­jit­te­lu ja hyö­ty­käyt­tö toi­mi­vat kun­nol­la, vain pie­ni osa jät­tees­tä pää­tyy kaa­to­pai­kal­le.  Hyö­ty­käyt­tö sääs­tää luon­non­va­ro­ja, kos­ka jäte­ma­te­ri­aa­le­ja voi­daan käyt­tää uu­del­leen raa­ka-ai­nei­na ja hyö­dyn­tää ener­gi­aa.

Muis­tat­ko min­ne la­jit­te­let esim. luut ja muo­vi­ka­nis­te­rit? Etsi vas­tauk­set la­jit­te­lu­a­pu­ris­ta: www.la­jit­te­lu­a­pu­ri.fi

Jätteen esikäsittely ennen jäteastiaan laittoa
6. Säästä energiaa ja vettä

Jos et tar­vit­se va­lo­ja, sam­mu­ta ne.  Sam­mu­ta lait­teet ko­ko­naan, kun ne ei­vät ole käy­tös­sä, esim. tie­to­kone, uuni, jne. Li­sään­ty­nyt tek­no­lo­gia on kas­vat­ta­nut ener­gi­an ku­lu­tus­ta.  Ener­gi­an jär­ke­vä käyt­tö ja ener­gi­an­sääs­tö ovat tär­kei­tä ym­pä­ris­tö­te­ko­ja il­mas­ton­muu­tok­sen hil­lin­näs­sä.

Sy­tyt­tää?..  Him­men­tää?..  vai Sam­mut­taa? Kat­so  WWF:n il­mas­to­tem­paus – Earth Hour: http://www.earth­hour.fi/

Käy­tä vet­tä har­ki­ten, älä­kä juok­su­ta vet­tä tur­haan. Sul­je ha­nat aina käy­tön jäl­keen. Las­ke­mal­la vesi­ja­lan­jäl­ke­si, voit sel­vit­tää mi­ten pal­jon oma elä­män­ta­pa­si ku­lut­taa maa­il­man vesi­va­ro­ja.

Mo­net päi­vit­täi­set tuot­teem­me si­säl­tä­vät niin sa­not­tua pii­lo­vet­tä. Pii­lo­vesi on voi­tu ku­lut­taa mais­sa, jois­sa ve­des­tä on pu­laa.  Esi­mer­kik­si ku­pil­li­nen kah­via si­säl­tää kah­vin tuo­tan­toon ku­lu­nut­ta pii­lo­vet­tä jopa 140 lit­raa.

7. Ole en­nak­ko­luu­lo­ton

Yh­teis­kun­tam­me moni­muo­tois­tuu, pysy mu­ka­na! Han­ki eri us­kon­nois­ta ja kult­tuu­reis­ta tul­lei­ta ys­tä­viä. Kuun­te­le ja opi muil­ta. Si­nun to­tuus ei ole ai­nut to­tuus.

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen opas 2019 - 2020Per­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to11.6.2018