Rosmariini - Rosemary

Ros­ma­rii­ni – Ro­se­ma­ry
Ros­ma­ri­nus of­fi­ci­na­lis

La­mi­a­ce­ae -hei­mo, huu­li­kuk­kais­kas­vit

Ros­ma­rii­nin leh­det ovat ai­na­vi­han­tia, neu­las­mai­sia ja tum­man vih­rei­tä. Ros­ma­rii­nil­la on puu­mai­nen run­ko ja sen ku­kat voi­vat olla val­koi­sia, si­ni­siä tai vaa­le­an­pu­nai­sia. Ros­ma­rii­ni­la­je­ja on ma­ta­lia ja iso­ja, yli met­rin kor­kui­sia.
Ros­ma­rii­ni on ko­toi­sen Väli­me­ren alu­eel­ta. La­ti­nak­si ros­ma­ri­nus tar­koit­taa me­ren kas­tet­ta tai me­ren ruu­sua. Ros­ma­rii­ni on syn­nyin­seu­duil­laan iso jopa kak­si­met­ri­nen moni­vuo­ti­nen pen­sas. Poh­jo­lan kyl­mää tal­vea se ei vält­tä­mät­tä kes­tä. Sen voi tal­vet­taa noin 10° C, jol­loin sitä tu­lee kas­tel­la har­voin. Muu­ten­kaan ros­ma­rii­ni ei pidä mä­räs­tä maa­pe­räs­tä.

Ros­ma­rii­nin tuo­rei­ta ja kui­vat­tu­ja leh­tiä käy­te­tään maus­tee­na Väli­me­ren ruois­sa. Ne so­pi­vat eri­tyi­ses­ti liha­maus­teek­si esi­mer­kik­si lam­paan­li­han ja kana­pa­to­jen maus­ta­mi­seen. Yr­tis­tä tis­la­taan myös etee­ris­tä öl­jyä, jota käy­te­tään mm. kos­me­tiik­ka­te­ol­li­suu­des­sa, al­ko­ho­leis­sa ja ma­kei­sis­sa. Ros­ma­rii­nin us­ko­taan pa­ran­ta­van muis­tia sekä nos­ta­van mie­li­alaa ja sen leh­dis­sä on myös ros­ma­rii­ni­hap­poa, joka vä­hen­tää tu­leh­duk­sia. Li­säk­si se li­sää ruo­ka­ha­lua, vä­hen­tää ilma­vai­vo­ja ja on diu­reet­ti­nen.

Green City Farm 202112.6.2020