Ranskalainen rakuuna - French tarragon

Rans­ka­lai­nen ra­kuu­na – French tar­ra­gon 
Ar­te­mi­sia dra­cun­cu­lus

As­te­ra­ce­ae -hei­mo, as­te­ri­kas­vit

Rans­ka­lai­nen ra­kuu­na on pys­ty­kas­vui­nen ja sil­lä on ohui­ta, pit­kän­o­mai­sia ja suip­po­ja vih­rei­tä leh­tiä. Yrt­ti on moni­vuo­ti­nen ja se saat­taa tal­veh­tia Suo­mes­sa kas­vi­maal­la. Rans­ka­lai­nen ra­kuu­na ei tuo­ta ol­len­kaan sie­me­niä jo­ten li­sää­mi­nen on­nis­tuu vain pis­tok­kais­ta tai kas­via ja­ka­mal­la.

Yrt­tiä vil­jel­lään ym­pä­ri maa­il­maa, mut­ta Rans­kas­sa ja Ita­li­as­sa se on hy­vin käy­tet­ty. Luon­non­va­rai­se­na rans­ka­lai­nen ra­kuu­na kas­vaa Ete­lä-Ve­nä­jäl­lä ja Poh­jois-Ame­ri­kas­sa. Se on tuo­tu Eu­roop­paan Län­si-Aa­si­as­ta ris­ti­ret­kien ai­kaan.

Rans­ka­lai­nen ra­kuu­na so­pii eri­tyi­sen hy­vin kas­vis-, kala- sekä muna­ruo­kien maus­teek­si. Se on myös be­ar­nai­se-kas­tik­keen maus­te. Sen leh­tiä suo­si­tel­laan käy­tet­tä­väk­si tuo­ree­na ja nii­tä voi myös pa­kas­taa. Yr­tin hie­no aro­mi ko­ros­taa sil­lä maus­te­tun ruo­an omaa ma­kua. Sitä pi­de­tään yh­te­nä hie­noim­mis­ta maus­teis­ta. Rans­ka­lai­sen ra­kuu­nan maku on ve­nä­läi­sen ra­kuu­nan aro­mia voi­mak­kaam­pi ja täy­te­läi­sem­pi. Se li­sää ruo­ka­ha­lua ja edes­aut­taa ruo­an­su­la­tus­ta.

Green City Farm 202112.6.2020