Salvia - Sage

Sal­via – Sage
Sal­via of­fi­ci­na­lis

La­mi­a­ce­ae -hei­mo, huu­li­kuk­kais­kas­vit

Sal­vi­an leh­det ovat sui­ke­at, pak­sut, kar­vai­set ja ho­pe­an­vä­ri­set. Sen ku­kat ovat vaa­le­an­sini­pu­ner­ta­vat tai val­koi­set, kak­si­huu­li­set ja si­jait­se­vat lat­vas­sa 6 – 12 kuk­kai­si­na vale­kieh­ku­roi­na. Sal­via on kak­si tai use­am­pi­vuo­ti­nen puo­li­pen­sas, jol­la on pys­tyt, puu­tu­vat var­ret. Suo­mes­sa sal­via ei kui­ten­kaan vält­tä­mät­tä tal­veh­di an­ka­rim­pi­na tal­vi­na.

Sal­via kas­vaa luon­non­va­rai­se­na Väli­me­ren alu­eel­la ja on le­vin­nyt muu­al­le­kin Eu­roop­paan. Kreik­ka­lai­sil­le ja roo­ma­lai­sil­le sal­via oli ai­koi­naan roh­to sekä ruu­miin että mie­len vir­kis­tyk­seen. Ara­bit taas us­koi­vat sal­vi­an pi­den­tä­vän ikää ja ris­ti­ret­kien jäl­keen kes­ki­a­jal­la kä­si­tys le­vi­si Eu­roop­paan.

Sal­vi­an leh­det ovat vä­ke­vän ma­kui­sia ja nii­tä kan­nat­taa käyt­tää va­ro­en. Sal­via so­pii liha­ruo­kien eri­tyi­ses­ti lam­paan ja riis­tan maus­teek­si ko­ros­ta­en li­han ma­kua sekä vä­hen­tä­en ras­van ma­kua. Leh­tiä käy­te­tään myös tuo­rei­na ja kui­vat­tui­na tee­hen. Sal­via edis­tää ruo­an­su­la­tus­ta, vä­hen­tää ilma­vai­vo­ja ja li­sää ras­vai­sen ruo­an imey­ty­mis­tä. Sal­vi­aa käy­te­tään lie­vit­tä­mään ys­kää, vi­rus- ja bak­tee­ri­tu­leh­duk­sia sekä kuu­mee­seen ja kurk­ku- sekä hen­gi­tys­elin­vai­voi­hin. Myös voi­teis­sa, far­ma­seut­ti­sis­sa- ja hy­gie­ni­a­tuot­teis­sa käy­te­tään sal­vi­aa. Se on anti­ok­si­dant­ti ja myös säi­lön­tä­ai­nee­na käy­tet­ty.

Sage
Sal­via of­fi­ci­na­lis

In a more sui­tab­le cli­ma­te sage is an ever­green shrub, but as far north as Fin­land it is best to rep­lant an­nu­al­ly. The many va­rie­ties of sage dif­fer by their in­ten­si­ty of frag­ran­ce and size and co­lour pat­terns on the le­a­ves. The most frag­rant being cul­ti­va­ted for cu­li­na­ry use and the more de­co­ra­ti­ve used or­na­men­tal­ly.

Sage is qui­te ea­si­ly grown from good qu­a­li­ty seed sown into pots in­doors in ear­ly Ap­ril, af­ter 6-8 weeks the plants are transp­lan­ted out­doors to a sun­ny lo­ca­ti­on as soon as frost risk is over. Af­ter the plant has es­tab­lis­hed it­self and as it grows, the tips of the shoots should be re­mo­ved to en­cou­ra­ge the for­ma­ti­on of a pro­duc­ti­ve bush by mid-Au­gust. The tips and young shoots are used as the fresh cu­li­na­ry herb and fi­nal­ly at the end of the se­a­son the who­le bush can be har­ves­ted, and the he­at­hy le­a­ves dried for pre­ser­va­ti­on.

It is the clas­sic herb for pork dis­hes, and is of­ten com­bi­ned with app­le, mi­xed with oni­on to make a tur­key stuf­fing, is an ing­re­dient of clas­sic Bri­tish sau­sa­ges, used spa­ring­ly in sa­lads, and used for fla­vou­ring oils, salt and vi­ne­gar. It is also of­ten used as a tea, for gar­nis­hing and de­co­ra­ti­on and the qui­te do­mi­nant fla­vour le­ads to the exp­res­si­on ´let sage have the sta­ge`. It is al­to­get­her a gre­at ad­di­ti­on to any kitc­hen gar­den.

Green City Farm 202112.6.2020