Korianteri - Coriander

Ko­ri­an­te­ri – Co­ri­an­der (Ce­lant­ro)
Co­ri­and­rum sa­ti­vum

Api­a­ce­ae -hei­mo, sar­ja­kuk­kais­kas­vit

Ko­ri­an­te­ri on yksi­vuo­ti­nen kas­vi, mut­ta kyl­väy­tyy usein uu­des­taan paik­kaan­sa kas­va­maan. Yr­tin kaik­ki osat ovat syö­tä­viä. Ko­ri­an­te­ri kuk­kii val­koi­sin ku­kin. Sen leh­det ovat vaa­le­an he­le­än vih­re­ät ja muis­tut­ta­vat pork­ka­nan leh­tiä, mut­ta ovat leh­ti­osat ovat le­ve­äm­piä ja muo­dot pyö­re­äm­piä.

Ko­ri­an­te­ri ei ole uusi tu­lo­kas. Sii­tä on mai­nin­ta jo Raa­ma­tus­sa ja myös faa­ra­oi­den hau­dois­ta Pom­pei­jis­ta on löy­det­ty ko­ri­an­te­ria. Ko­ri­an­te­ria kas­va­te­taan pal­jon Väli­me­ren alu­eel­la, Aa­si­as­sa ja Ete­lä-Ame­ri­kas­sa.

Ko­ri­an­te­rin maku on aro­mi­kas, ma­kea sekä sit­rus­mai­nen. Yrt­ti so­pii kas­vis­ruo­kien ku­ten kaa­lin ja puna­juu­ren maus­teek­si. Tuo­rei­ta leh­tiä käy­te­tään mo­nis­sa aa­si­a­lai­sis­sa ruois­sa ku­ten chut­neys­sa sekä mek­si­ko­lai­sis­sa sal­sois­sa. Li­säk­si sil­put­tu­ja leh­tiä lai­te­taan in­ti­a­lais­ten ruo­kien pääl­le. Leh­tiä pi­tää kui­ten­kin va­roa kuu­men­ta­mas­ta, kos­ka läm­pö tu­ho­aa nii­den aro­min. Sie­me­net tuok­su­vat murs­kat­ta­es­sa sit­rus­mai­sel­ta ja nii­den maku on päh­ki­nä­mäi­nen sekä muis­tut­taa ap­pel­sii­niä. Sie­me­nien ja leh­tien maku on hy­vin eri­lai­nen. Cur­ry-maus­teen pää­ai­nes­osa on jau­he­tut ko­ri­an­te­rin sie­me­net. Nii­tä käy­te­tään myös muis­sa in­ti­a­lai­sis­sa maus­te­se­ok­sis­sa ku­ten ga­ram ma­sa­las­sa.

Green City Farm 202112.6.2020