Meirami - Marjoram

Mei­ra­mi – Mar­jo­ram
Ori­ga­num ma­jo­ra­na

La­mi­a­ce­ae -hei­mo, huu­li­kuk­kais­kas­vit

Mei­ra­mi muis­tut­taa ore­ga­noa, mut­ta sen var­ret ja leh­det ei­vät ole niin vah­vat. Sen kas­vu­tapa on ren­to ja se on vä­ril­tään har­mah­ta­van vih­reä. Mei­ra­mi moni­vuo­ti­nen, mut­ta hal­lan­arka ja se ei tal­veh­di Suo­mes­sa.

Mei­ra­mi on ko­toi­sin Poh­jois-Ame­ri­kas­ta, Ara­bi­as­ta ja Lou­nais-Aa­si­as­ta. Sitä alet­tiin vil­jel­lä Eu­roo­pas­sa kes­ki­a­jal­la. Myös Suo­mes­sa mei­ra­mia on käy­tet­ty pit­kään. Ny­kyi­sin sitä vil­jel­lään pal­jon Väli­me­ren alu­eel­la.

Mei­ra­min maku muis­tut­taa ore­ga­noa ja se on hie­man kit­ke­rä, aro­maat­ti­nen ja ma­kea. Se ko­ros­taa ruo­kien omaa ma­kua. Mei­ra­mis­ta hyö­dyn­ne­tään useim­mi­ten leh­tiä. Mei­ra­mia käy­te­tään maus­tee­na kaa­li­ruois­sa, piz­zois­sa ja her­ne­kei­tois­sa. Mei­ra­mi so­pii eri­tyi­sen hy­vin myös to­maat­ti-, ma­ka­ro­ni-, sie­ni-, kala-, äy­ri­äis, muna- ja juus­to­ruo­kiin. Mei­ra­mia kan­nat­taa ko­keil­la myös jäl­ki­ruois­sa ku­ten ome­na­her­kuis­sa. Mei­ra­mia käy­te­tään usein ba­si­li­kan, kyn­te­lin ja tim­ja­min kans­sa maus­ta­mi­ses­sa. Li­säk­si mei­ra­mia on käy­tet­ty vii­nin ja öl­jyn maus­ta­mi­seen. Val­ko­si­pu­li ja mei­ra­mi so­pi­vat myös hy­vin yh­teen ruo­an lai­tos­sa. Yrt­ti­lää­kin­näs­sä mei­ra­mia on käy­tet­ty suo­lis­to- ja vat­sa­oi­rei­den hoi­toon.

Green City Farm 202112.6.2020