Basilika - Basil

Ba­si­li­ka – Ba­sil
Oci­mum ba­si­li­cum

La­mi­a­ce­ae -hei­mo, huu­li­kuk­kais­kas­vit

Ba­si­li­ka on yksi­vuo­ti­nen yrt­ti. Se on 20 – 60 cm kor­kea. Sen kas­vu­tapa on pen­sas­mai­nen. Pe­rin­tei­sen iso­leh­ti­sen ba­si­li­kan li­säk­si la­jik­kei­ta on eri­vä­ri­siä ja -aro­mi­sia sekä -ko­koi­sia. Esi­merk­ki­nä ba­si­li­kan ala­la­jis­ta Green City Far­mil­la kas­vaa pie­ni­leh­ti­nen par­ve­ke­ba­si­li­ka, jon­ka kas­vu­tapa on pyö­reä ja pen­sas­mai­sen tuu­hea. Ba­si­li­ka kuk­kii vaa­le­an­lii­loin ku­kin.

Ba­si­li­ka on ko­toi­sin Aa­si­an ja Af­ri­kan troop­pi­sis­ta osis­ta. Ba­si­li­ka on hal­lan arka ja se ei sai­si pääs­tä kui­vu­maan. Tär­kei­tä ba­si­li­kan vil­je­ly­a­lu­ei­ta ovat Rans­ka, Egyp­ti, Un­ka­ri, In­tia, Ka­li­for­nia. Ba­si­li­kaa vil­jel­lään ny­ky­ään pal­jon kas­vi­huo­neis­sa ko­tiin os­tet­ta­vak­si tuo­reyr­tik­si.

Ba­si­li­kan maku on miel­lyt­tä­vän peh­meä ja aro­mik­kaan ma­kea. Sen tuok­su on vah­va ja ma­kea. Ba­si­li­ka tu­li­si li­sä­tä ruo­kaan val­mis­tuk­sen lop­pu­vai­hees­sa, jot­ta sen aro­mi säi­lyi­si mah­dol­li­sim­man hy­vin. Ba­si­li­kaa käy­te­tään raa­ka-ai­nee­na pes­tois­sa sekä yrt­ti­nä to­maa­tin ja moz­za­rel­lan kans­sa. Li­säk­si se so­pii maus­teek­si to­maat­ti­keit­toon, piz­za- ja pas­ta­kas­tik­kei­siin. Ba­si­li­kaa käy­te­tään Väli­me­ren ruois­sa maus­tee­na ja se so­pii hy­vin myös eri­lai­siin sa­laat­tei­hin. Sie­me­niä on käy­tet­ty hyy­dyt­tä­mis­ai­nee­na ja yrt­ti­li­köö­rien val­mis­tuk­ses­sa. Ba­si­li­kan us­ko­taan hel­pot­ta­van ruo­an­su­la­tus­ta ja lie­vit­tä­vän ma­sen­nus­ta sekä hoi­ta­van sy­dän­tä.

Green City Farm 202112.6.2020