Kesä- ja talvikynteli - Summer and Winter Savory

Ke­sä­kyn­te­li – Sum­mer Sa­vo­ry
Sa­tu­re­ja hor­ten­sis

La­mi­a­ce­ae -hei­mo, huu­li­kuk­kais­kas­vit

Ke­sä­kyn­te­li on yksi­vuo­ti­nen ja no­pe­a­kas­vui­nen yrt­ti. Sil­lä ka­pe­at ehyt­lai­tai­set leh­det. Ne ovat har­vem­mas­sa ver­rat­tu­na tal­vi­kyn­te­liin. Sen var­ret ovat kar­vai­set ja hie­man pu­ner­ta­vat sekä peh­me­äm­mät kuin tal­vi­kyn­te­lin var­ret. Ku­kat ovat pie­net ja val­koi­set, ruu­sun­pu­nai­set tai li­lat.

Ke­sä­kyn­te­li kas­vaa luon­non­va­rai­se­na Kaak­kois-Eu­roo­pas­ta Lähi-itään ulot­tu­val­la alu­eel­la. Sen leh­det ke­rä­tään käyt­töön en­nen kuk­kien puh­ke­a­mis­ta.

Ke­sä­kyn­te­lin aro­mi on tal­vi­kyn­te­liä mie­dom­pi. Ke­sä­kyn­te­li so­pii Mak­ka­ra-, kala- sian­liha- ja lam­mas­ruo­kiin sekä kaa­li- ja papu­pa­toi­hin. Sitä käy­te­tään pip­pu­rin ja suo­lan kor­vik­keek­si. Roh­dos­tee­tä teh­dään ot­ta­mal­la 1-2 tl roh­dos­ta ja hau­dut­ta­mal­la sitä 10 min. ku­pil­li­ses­sa kuu­maa vet­tä. Sitä käy­te­tään ilma­vai­voi­hin, ri­pu­liin, äkil­li­siin maha- ja suo­lis­to­tu­leh­duk­siin sekä kih­tiin, reu­maan ja mies­ten lem­men­nos­ta­tuk­seen. Tuo­rei­ta leh­tiä käy­te­tään myös hyön­teis­ten pis­toi­hin.

Tal­vi­kyn­te­li on 30 – 40 cm kor­kea kas­vi. Sil­lä on val­koi­set tai lii­lat ku­kat. Tal­vi­kyn­te­lin leh­det ovat pie­nem­piä ja ti­he­äm­mäs­sä kuin ke­sä­kyn­te­lin. Myös kas­vu­tapa on sil­lä var­pu­mai­sem­pi ver­rat­tu­na ke­sä­kyn­te­liin.

Tal­vi­kyn­te­li on ko­toi­sin Väli­me­ren alu­eel­ta. Se on moni­vuo­ti­nen kas­vi, mut­ta meil­lä poh­jo­las­sa se ei usein sel­viä tal­ven yli. Se on hyvä me­hi­läis­kas­vi.

Se on hyvä me­hi­läis­kas­vi. Maku on pip­pu­ri­mai­nen. Sitä käy­te­tään maus­tee­na liha, mak­ka­ra ja papu­ruois­sa. Tal­vi­kyn­te­lin aro­mi on voi­mak­kaam­pi kuin ke­sä­kyn­te­lin. Tal­vi­kyn­te­lin öl­jyl­lä on anti­sep­ti­nen vai­ku­tus. Sitä käy­te­tään kroo­ni­siin ja hen­gi­tys­tei­den tu­leh­duk­siin.

Sum­mer and Win­ter Sa­vo­ry
Sa­tu­re­ja hor­ten­sis

Sum­mer sa­vory is a low gro­wing re­la­ti­ve­ly small an­nu­al bus­hy plant with nar­row le­a­ves and dain­ty li­lac or whi­te flo­wers. Win­ter sa­vo­ry is a har­dy pe­ren­ni­al that is grown as an an­nu­al in Fin­land whe­re the win­ter is too cold for it to sur­vi­ve, it is slight­ly more subs­tan­ti­al in growth with dar­ker thic­ker le­a­ves. Both are known for their ´pep­pe­ry` thy­me like fla­vour that is va­lu­ab­le to cu­li­na­ry her­bal mi­xes, the best known of the­se being ´her­bes de Pro­ven­ce,

Gro­wing sa­vo­ry is not dif­fi­cult if you can find good qu­a­li­ty seeds. The­se should be sown into pots in­doors in ear­ly Ap­ril and the plants transp­lan­ted out­doors 6-8 weeks la­ter when the frost risk is over. As the plants be­co­me es­tab­lis­hed and grow, the shoot tips can be re­mo­ved to en­cou­ra­ge the de­ve­lop­ment of a pro­duc­ti­ve bus­hy plant by mid-Au­gust. As with ot­her herbs the­se tips and the young shoot are used as fresh cu­li­na­ry herbs, at the end of the se­a­son the who­le up­per plant is cut, and the he­alt­hy le­a­ves dried for pre­ser­va­ti­on and mi­xing.

As well as being used in her­bal mi­xes, sa­vo­ry is coo­ked with most dis­hes that inc­lu­de be­ans or len­tils and blends well with pars­ley and chi­ves. Fresh le­a­ves are used to gar­nish soups an

Green City Farm 202112.6.2020