Kesäkynteli – Summer Savory
Satureja hortensis
Lamiaceae -heimo, huulikukkaiskasvit
―
Kesäkynteli on yksivuotinen ja nopeakasvuinen yrtti. Sillä kapeat ehytlaitaiset lehdet. Ne ovat harvemmassa verrattuna talvikynteliin. Sen varret ovat karvaiset ja hieman punertavat sekä pehmeämmät kuin talvikyntelin varret. Kukat ovat pienet ja valkoiset, ruusunpunaiset tai lilat.
Kesäkynteli kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois-Euroopasta Lähi-itään ulottuvalla alueella. Sen lehdet kerätään käyttöön ennen kukkien puhkeamista.
Kesäkyntelin aromi on talvikynteliä miedompi. Kesäkynteli sopii Makkara-, kala- sianliha- ja lammasruokiin sekä kaali- ja papupatoihin. Sitä käytetään pippurin ja suolan korvikkeeksi. Rohdosteetä tehdään ottamalla 1-2 tl rohdosta ja hauduttamalla sitä 10 min. kupillisessa kuumaa vettä. Sitä käytetään ilmavaivoihin, ripuliin, äkillisiin maha- ja suolistotulehduksiin sekä kihtiin, reumaan ja miesten lemmennostatukseen. Tuoreita lehtiä käytetään myös hyönteisten pistoihin.
Talvikynteli on 30 – 40 cm korkea kasvi. Sillä on valkoiset tai liilat kukat. Talvikyntelin lehdet ovat pienempiä ja tiheämmässä kuin kesäkyntelin. Myös kasvutapa on sillä varpumaisempi verrattuna kesäkynteliin.
Talvikynteli on kotoisin Välimeren alueelta. Se on monivuotinen kasvi, mutta meillä pohjolassa se ei usein selviä talven yli. Se on hyvä mehiläiskasvi.
Se on hyvä mehiläiskasvi. Maku on pippurimainen. Sitä käytetään mausteena liha, makkara ja papuruoissa. Talvikyntelin aromi on voimakkaampi kuin kesäkyntelin. Talvikyntelin öljyllä on antiseptinen vaikutus. Sitä käytetään kroonisiin ja hengitysteiden tulehduksiin.
―
Summer and Winter Savory
Satureja hortensis
Summer savory is a low growing relatively small annual bushy plant with narrow leaves and dainty lilac or white flowers. Winter savory is a hardy perennial that is grown as an annual in Finland where the winter is too cold for it to survive, it is slightly more substantial in growth with darker thicker leaves. Both are known for their ´peppery` thyme like flavour that is valuable to culinary herbal mixes, the best known of these being ´herbes de Provence,
Growing savory is not difficult if you can find good quality seeds. These should be sown into pots indoors in early April and the plants transplanted outdoors 6-8 weeks later when the frost risk is over. As the plants become established and grow, the shoot tips can be removed to encourage the development of a productive bushy plant by mid-August. As with other herbs these tips and the young shoot are used as fresh culinary herbs, at the end of the season the whole upper plant is cut, and the healthy leaves dried for preservation and mixing.
As well as being used in herbal mixes, savory is cooked with most dishes that include beans or lentils and blends well with parsley and chives. Fresh leaves are used to garnish soups an
Green City Farm 202112.6.2020