Ruusukaali
Brassica oleracea var. Gemmifera
Brassicaceae – heimo, Ristikukkaiskasvit
―
Ruusukaali eli brysselinkaali on halkaisijaltaan noin 2 – 4 cm ja se muistuttaa pientä kaalinkerää. Ruusukaalin varsi kasvaa usein pitkäksi ja varteen kiinnittyy noin 30 – 50 pientä kerää.
Ruusukaali on Belgiasta kotoisin oleva kaalinmuunnos. Ruusukaalia on alettu jalostaa jo 1500-luvulta lähtien ja ensimmäiset viralliset todisteet viljelystä löytyvät jo 1700-luvulta. Nykyisin ruusukaalia viljellään Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta suurin suosio ruusukaalille löytyy yhä Länsi-Euroopasta. Brysselin tuliainen tarvitsisikin pienen maineenkohotuksen, sillä pieniä kaaleja syödään Suomessa keskimäärin yksi henkeä kohden. Se on parhaimmillaan syksystä loppuvuoteen. Se kestää hyvin kylmää ja sen kasvuaika on pitkä. Ensimmäinen sato kannattaakin kerätä vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen.
Hyvää ruusukaalia ei kannata pilata ja kitkeröittää liialla keittämisellä. Riittää kun huuhtaisee kaalit, poistaa kannan, nahistumaan päässeet uloimmat lehdet ja keittää suolalla maustetussa vedessä viidestä kymmeneen minuuttia. Hyvä kypsä ruusukaali on kirkkaan värinen ja rapsakka. Ruusukaali on kaaleista yksi kuitupitoisimpia. Se sisältää monia eri vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten kaliumia ja rautaa.
―
Brussel sprout
Brassica oleracea var. Gemmifera
Sprouts are edible leaf buds growing at the leaf axils along the plant stem. When ready they should be 15-40mm in diameter, a fresh waxy green colour, feel firm and with a maximum of 1-2 loose leaves. Sprouts are removed from the stem as they become ready, usually between 90-120 days after planting depending on the variety. The sprouts at the base of the stem being the first to mature.
After harvesting sprouts are size graded into small, medium or large, improving appearance and quality with uniformity. Common quality problems are over- or undersized sprouts, softness and leafiness, yellowing of outer leaves and internal browning.
Nutritionally speaking sprouts are and excellent source of fiber, vit. C, B9 and K, beta-carotene and minerals. They are rapidly becoming associated with a heathy diet.
Growing sprouts is not easy, they attract many pests, require a long growing season, excellent soil fertility and drainage. Tips include choosing the best fast growing varieties, using fleeces and insect nets, do not plant to densely(min,50x50cm), give some extra organic fertilizers during the growing season, and make sure you irrigate before it gets too dry. The top (apical bud) of the plant can be removed about 1 week to 10 days before the lower sprouts are fully ready, encouraging the upper sprouts to mature quicker.
Fresh sprouts are available from mid- August to early December and can be stored in the fridge after harvesting for up to 2 Weeks. Sprouts harvested mid to late season often have a better flavour.
Green City Farm 202112.6.2020