Ruusukaali - Brussel sprout

Ruusukaali
Brassica oleracea var. Gemmifera

Bras­si­ca­ce­ae – hei­mo, Ris­ti­kuk­kais­kas­vit

Ruu­su­kaa­li eli brys­se­lin­kaa­li on hal­kai­si­jal­taan noin 2 – 4 cm ja se muis­tut­taa pien­tä kaa­lin­ke­rää. Ruu­su­kaa­lin var­si kas­vaa usein pit­käk­si ja var­teen kiin­nit­tyy noin 30 – 50 pien­tä ke­rää.

Ruu­su­kaa­li on Bel­gi­as­ta ko­toi­sin ole­va kaa­lin­muun­nos. Ruu­su­kaa­lia on alet­tu ja­los­taa jo 1500-lu­vul­ta läh­tien ja en­sim­mäi­set vi­ral­li­set to­dis­teet vil­je­lys­tä löy­ty­vät jo 1700-lu­vul­ta. Ny­kyi­sin ruu­su­kaa­lia vil­jel­lään Kii­nas­sa ja Poh­jois-Ame­ri­kas­sa, mut­ta suu­rin suo­sio ruu­su­kaa­lil­le löy­tyy yhä Län­si-Eu­roo­pas­ta. Brys­se­lin tu­li­ai­nen tar­vit­si­si­kin pie­nen mai­neen­ko­ho­tuk­sen, sil­lä pie­niä kaa­le­ja syö­dään Suo­mes­sa kes­ki­mää­rin yksi hen­keä koh­den. Se on par­haim­mil­laan syk­sys­tä lop­pu­vuo­teen. Se kes­tää hy­vin kyl­mää ja sen kas­vu­aika on pit­kä. En­sim­mäi­nen sato kan­nat­taa­kin ke­rä­tä vas­ta en­sim­mäis­ten pak­kas­ten jäl­keen.

Hy­vää ruu­su­kaa­lia ei kan­na­ta pi­la­ta ja kit­ke­röit­tää lii­al­la keit­tä­mi­sel­lä. Riit­tää kun huuh­tai­see kaa­lit, pois­taa kan­nan, na­his­tu­maan pääs­seet uloim­mat leh­det ja keit­tää suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä vii­des­tä kym­me­neen mi­nuut­tia. Hyvä kyp­sä ruu­su­kaa­li on kirk­kaan vä­ri­nen ja rap­sak­ka. Ruu­su­kaa­li on kaa­leis­ta yksi kui­tu­pi­toi­sim­pia. Se si­säl­tää mo­nia eri vi­ta­mii­ne­ja sekä ki­ven­näis­ai­nei­ta ku­ten ka­liu­mia ja rau­taa.

Brussel sprout
Brassica oleracea var. Gemmifera

Sprouts are edib­le leaf buds gro­wing at the leaf axils along the plant stem. When re­a­dy they should be 15-40mm in di­a­me­ter, a fresh waxy green co­lour, feel firm and with a ma­xi­mum of 1-2 loo­se le­a­ves. Sprouts are re­mo­ved from the stem as they be­co­me re­a­dy, usu­al­ly bet­ween 90-120 days af­ter plan­ting de­pen­ding on the va­rie­ty. The sprouts at the base of the stem being the first to ma­tu­re.

Af­ter har­ves­ting sprouts are size gra­ded into small, me­dium or lar­ge, imp­ro­ving ap­pe­a­ran­ce and qu­a­li­ty with uni­for­mi­ty. Com­mon qu­a­li­ty prob­lems are over- or un­der­si­zed sprouts, soft­ness and le­a­fi­ness, yel­lo­wing of ou­ter le­a­ves and in­ter­nal brow­ning.

Nut­ri­ti­o­nal­ly spe­a­king sprouts are and ex­cel­lent sour­ce of fi­ber, vit. C, B9 and K, beta-ca­ro­te­ne and mi­ne­rals. They are ra­pid­ly be­co­ming as­so­ci­a­ted with a he­at­hy diet.
Gro­wing sprouts is not easy, they att­ract many pests, re­qui­re a long gro­wing se­a­son, ex­cel­lent soil fer­ti­li­ty and drai­na­ge. Tips inc­lu­de choo­sing the best fast gro­wing va­rie­ties, using flee­ces and in­sect nets, do not plant to den­se­ly(min,50x50cm), give some ext­ra or­ga­nic fer­ti­li­zers du­ring the gro­wing se­a­son, and make sure you ir­ri­ga­te be­fo­re it gets too dry. The top (api­cal bud) of the plant can be re­mo­ved about 1 week to 10 days be­fo­re the lo­wer sprouts are ful­ly re­a­dy, en­cou­ra­ging the up­per sprouts to ma­tu­re quic­ker.

Fresh sprouts are avai­lab­le from mid- Au­gust to ear­ly De­cem­ber and can be sto­red in the frid­ge af­ter har­ves­ting for up to 2 Weeks. Sprouts har­ves­ted mid to late se­a­son of­ten have a bet­ter fla­vour.

Green City Farm 202112.6.2020