Palmukaali – Tuscan kale
Brassica oleracea var. sabellica
Brassicaceae – heimo, Ristikukkaiskasvit
―
Kiitos lehtikaalin, suomalaisten ruokapöytiin on tiensä löytänyt myös italialaista kaaliperinnettä edustava palmukaali, sikäläisille cavolo nero. Kaikki kunnia kaalinpäille, mutta on aika ottaa kaikki muutkin kaalit käyttöön, sillä ne ovat ekologisia, ravinnerikkaita ja hyvin säilyviä. Palmukaali saa nimensä ulkomuodostaan. Viuhkamaisesti levittäytyvät kapeat lehdet ovat tummanvihreät ja sileän ryppyiset.
Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja palmukaali tunnetaankin maailmalla myös mustakaalina, mustalehtikaalina, Italian kaalina, Toscanan kaalina ja – dinosauruskaalina! Palmukaalin koti on kuitenkin Toscanassa, siellä se on vuosisatoja sitten jalostettu lehtikaalista ja sillä on vankka jalansija useissa alueen perinteisissä ruokalajeissa.
Palmukaalin kurttuiset lehdet ovat täynnä hiven- ja kivennäisaineita ja vitamiineja, kuten fosforia ja kaliumia, C-vitamiinia, B2- vitamiinia, K-vitamiinia ja karotenoideja. Hämmästyttävää on myös, kuinka sen energiasisällöstä melkein 40 prosenttia koostuu proteiinista. Palmukaalia voi käyttää hyvin lehtikaalin tapaan. Kannattaa kokeilla myös vaikka fenkolin siemenillä maustettua ribollita-keittoa, joka on Toscanalaisten arkiruokapöydistä ravintoloihin tiensä löytänyt perinneruoka. Delizioso!
―
Tuscan kale
Brassica oleracea var. sabellica
Tuscan kale is a majestic looking plant that is also grown ornamentally, it reaches up to about 80cm in height and is known by several other names such as palm kale and cavolo nero (meaning back cabbage). It is closely related to curly kale, differing by having a shorter stem from which grow long and often slender deep green waxy leaves at an acute angle. The leaves have a strong midrib and are characterized by having an unusual ´lumpy` texture rather like savoy cabbage leaves.
Growing and harvesting Tuscan kale is the same as for curly kale, except that it is known to take longer to grow and could therefore be planted earlier. The recent increase in demand for young kale leaves to use in baby leaf salad mixes has meant that kales are also being grown using high seed density techniques. This should not be confused with the traditional methods for autumn leaf production.
Tuscan kale is rich in minerals and vitamins and even small amounts in our diet would contribute significantly to our health.
Quality problems are few and insects are not overly attracted to Tuscan kale after the seedling stage. The leaves must not be allowed to wilt postharvest and should be kept cold and moist.
Green City Farm 202112.6.2020