Palmukaali - Tuscan kale

Pal­mu­kaa­li – Tus­can kale
Bras­si­ca ole­ra­cea var. sa­bel­li­ca

Bras­si­ca­ce­ae – hei­mo, Ris­ti­kuk­kais­kas­vit

Kii­tos leh­ti­kaa­lin, suo­ma­lais­ten ruo­ka­pöy­tiin on tien­sä löy­tä­nyt myös ita­li­a­lais­ta kaa­li­pe­rin­net­tä edus­ta­va pal­mu­kaa­li, si­kä­läi­sil­le ca­vo­lo nero. Kaik­ki kun­nia kaa­lin­päil­le, mut­ta on aika ot­taa kaik­ki muut­kin kaa­lit käyt­töön, sil­lä ne ovat eko­lo­gi­sia, ra­vin­ne­rik­kai­ta ja hy­vin säi­ly­viä. Pal­mu­kaa­li saa ni­men­sä ulko­muo­dos­taan. Viuh­ka­mai­ses­ti le­vit­täy­ty­vät ka­pe­at leh­det ovat tum­man­vih­re­ät ja si­le­än ryp­pyi­set.

Rak­kaal­la lap­sel­la on mon­ta ni­meä ja pal­mu­kaa­li tun­ne­taan­kin maa­il­mal­la myös mus­ta­kaa­li­na, mus­ta­leh­ti­kaa­li­na, Ita­li­an kaa­li­na, Tos­ca­nan kaa­li­na ja – dino­sau­rus­kaa­li­na! Pal­mu­kaa­lin koti on kui­ten­kin Tos­ca­nas­sa, siel­lä se on vuo­si­sa­to­ja sit­ten ja­los­tet­tu leh­ti­kaa­lis­ta ja sil­lä on vank­ka ja­lan­sija useis­sa alu­een pe­rin­tei­sis­sä ruo­ka­la­jeis­sa.

Pal­mu­kaa­lin kurt­tui­set leh­det ovat täyn­nä hi­ven- ja ki­ven­näis­ai­nei­ta ja vi­ta­mii­ne­ja, ku­ten fos­fo­ria ja ka­liu­mia, C-vi­ta­mii­nia, B2- vi­ta­mii­nia, K-vi­ta­mii­nia ja ka­ro­te­noi­de­ja. Häm­mäs­tyt­tä­vää on myös, kuin­ka sen ener­gi­a­si­säl­lös­tä mel­kein 40 pro­sent­tia koos­tuu pro­te­ii­nis­ta. Pal­mu­kaa­lia voi käyt­tää hy­vin leh­ti­kaa­lin ta­paan. Kan­nat­taa ko­keil­la myös vaik­ka fen­ko­lin sie­me­nil­lä maus­tet­tua ri­bol­li­ta-keit­toa, joka on Tos­ca­na­lais­ten arki­ruo­ka­pöy­dis­tä ra­vin­to­loi­hin tien­sä löy­tä­nyt pe­rin­ne­ruo­ka. De­li­zi­o­so!

Tus­can kale
Bras­si­ca ole­ra­cea var. sa­bel­li­ca

Tus­can kale is a ma­jes­tic loo­king plant that is also grown or­na­men­tal­ly, it re­ac­hes up to about 80cm in height and is known by se­ve­ral ot­her na­mes such as palm kale and ca­vo­lo nero (me­a­ning back cab­ba­ge). It is clo­se­ly re­la­ted to cur­ly kale, dif­fe­ring by ha­ving a shor­ter stem from which grow long and of­ten slen­der deep green waxy le­a­ves at an acu­te ang­le. The le­a­ves have a strong mid­rib and are cha­rac­te­ri­zed by ha­ving an unu­su­al ´lum­py` tex­tu­re rat­her like sa­voy cab­ba­ge le­a­ves.

Gro­wing and har­ves­ting Tus­can kale is the same as for cur­ly kale, ex­cept that it is known to take lon­ger to grow and could the­re­fo­re be plan­ted ear­lier. The re­cent inc­re­a­se in de­mand for young kale le­a­ves to use in baby leaf sa­lad mi­xes has me­ant that ka­les are also being grown using high seed den­si­ty tech­ni­qu­es. This should not be con­fu­sed with the tra­di­ti­o­nal met­hods for au­tumn leaf pro­duc­ti­on.

Tus­can kale is rich in mi­ne­rals and vi­ta­mins and even small amounts in our diet would cont­ri­bu­te sig­ni­fi­cant­ly to our he­alth.

Qu­a­li­ty prob­lems are few and in­sects are not over­ly att­rac­ted to Tus­can kale af­ter the seed­ling sta­ge. The le­a­ves must not be al­lo­wed to wilt post­har­vest and should be kept cold and moist.

Green City Farm 202112.6.2020