Juuriselleri – Celeriac
Apium graveolens
Apiaceae -heimo Sarjakukkaiskasvit
―
Juuriselleri eli mukulaselleri on pyöreähkö juures, jonka pinta on arpinen tai mukulainen. Usein sellerin ulkonäkö ei häikäise. Sen takia sitä kutsutaan kasvimaan hobitiksi. Sen väri on vaalea, harmaan ruskea jopa kellertävä ja sisältä lähes luonnon valkoinen. Rosoinen pinta johtuu sivujuurien sekä lehtien kasvusta. Maultaan juuriselleri on aromaattinen ja jopa hieman makeahko. Juuriselleri tarvitsee pitkän kasvuajan, jonka takia se kerätään vasta myöhään syksyllä. Tämän takia juuriselleri myös taimikasvatetaan ennen istutusta. Juuriselleri on kaksivuotinen ja toisena vuonna se tuottaa siemensadon.
Juuriselleri on peräisin Välimeren seuduilta. Sen jäännöksiä on kuitenkin löytynyt muinaisten Egyptiläisten haudoista noin 1100 eaa. Pohjoismaissa juuriselleriä alettiin käyttää lääkekasvina jo noin 1300-luvulla.
Juuriselleriä käytetään usein liemijuureksena. Sen maku voi olla liian voimakas syötäväksi sellaisenaan, joten juuriselleriä käytetäänkin erilaisissa soseissa, kasvisgratiineissa, keitoissa ja padoissa. Usein juuriselleristä käytetään sen juuren mukula sekä lehdet. Juurisellerin lehtiä voi pakastaa tai kuivata. Todella hyvä idea on tehdä perunan sijasta juuriselleriranskalaisia. Juuriselleri täytyy ensin vain kuoria ja pilkkoa ohuiksi suikaleiksi. Sen jälkeen suikaleet levitetään ja pirskotetaan öljyä päälle. Ranskalaiset voi paistaa uunissa tai pannulla. Ranskalaisten päälle voi ripotella myös hieman juustoa. Lisäksi kylkeen voi valmistaa dipin oman maun mukaan. Juuriselleri on omiaan siis myös uunijuureksena.
―
Celeriac (and celery stem)
Apium graveolens
The celery group of vegetables belong to the same family of plants as for example fennel, parsnips, parsley, dill and chervil. This helps us to understand this interesting vegetable that is divided into three distinct crops, robust root celery or celeriac (var. rapaceum), the strong fibrous stem celery (var. dulce) and the comparatively dainty leaf celery (var. secalinum). All have the same familiar fresh flavor that is mild yet strong and sweet yet bitter. It’s a flavor that grows on you, more so when you hear that celery is known as one of the heathiest snacks available.
Celery is described rather unscientifically as having ´negative calories`, suggesting that you use more calories to digest it than you get from it, while at the same time benefiting from high fiber, mineral and vitamin intake. Even the root is rare in being non starchy, meaning all celeries can be an ideal part of a heathy or slimmer´s diet.
Growing celery, especially root celery is not so easy and for a small vegetable it takes a long time to grow. Celeriac and stem celery will need between 100 to 120 days to grow fully. It needs a sunny fertile well drained yet moist location and being slow growing is unable to compete with weeds. Root celery may be helped adding additional fertilizer during the growing season and by removing lower leaves and upper roots as it grows, allowing the root to expand (or appear to do so).
The whole celery plant is edible, the stems and leaves of celeriac are tougher and far less tender than the stems on stem celery that then has leaves that are much courser than those of leaf celery. So ´horses for courses` and grow and use the best celery to suit your needs.
Good quality celery is associated with correct size, crispy freshness and good flavor. Because of the long season required Finnish grown celery can often be undersized. They are all susceptible to wilting and must be kept moist and cold after harvesting, the leaves of root and stem celery are best removed using a sharp knife at harvest to help reduce the wilting. If stored correctly celery will keep for several weeks.
Green City Farm 202112.6.2020