Juuriselleri - Celeriac

Juu­ri­sel­le­ri – Ce­le­ri­ac
Apium gra­ve­o­lens

Api­a­ce­ae -hei­mo Sar­ja­kuk­kais­kas­vit

Juu­ri­sel­le­ri eli mu­ku­la­sel­le­ri on pyö­re­äh­kö juu­res, jon­ka pin­ta on ar­pi­nen tai mu­ku­lai­nen. Usein sel­le­rin ulko­näkö ei häi­käi­se. Sen ta­kia sitä kut­su­taan kas­vi­maan ho­bi­tik­si. Sen väri on vaa­lea, har­maan rus­kea jopa kel­ler­tä­vä ja si­säl­tä lä­hes luon­non val­koi­nen. Ro­soi­nen pin­ta joh­tuu sivu­juu­rien sekä leh­tien kas­vus­ta. Maul­taan juu­ri­sel­le­ri on aro­maat­ti­nen ja jopa hie­man ma­ke­ah­ko. Juu­ri­sel­le­ri tar­vit­see pit­kän kas­vu­ajan, jon­ka ta­kia se ke­rä­tään vas­ta myö­hään syk­syl­lä. Tä­män ta­kia juu­ri­sel­le­ri myös tai­mi­kas­va­te­taan en­nen is­tu­tus­ta. Juu­ri­sel­le­ri on kak­si­vuo­ti­nen ja toi­se­na vuon­na se tuot­taa sie­men­sa­don.

Juu­ri­sel­le­ri on pe­räi­sin Väli­me­ren seu­duil­ta. Sen jään­nök­siä on kui­ten­kin löy­ty­nyt mui­nais­ten Egyp­ti­läis­ten hau­dois­ta noin 1100 eaa. Poh­jois­mais­sa juu­ri­sel­le­riä alet­tiin käyt­tää lää­ke­kas­vi­na jo noin 1300-lu­vul­la.

Juu­ri­sel­le­riä käy­te­tään usein lie­mi­juu­rek­se­na. Sen maku voi olla lii­an voi­ma­kas syö­tä­väk­si sel­lai­se­naan, jo­ten juu­ri­sel­le­riä käy­te­tään­kin eri­lai­sis­sa so­seis­sa, kas­vis­gra­tii­neis­sa, kei­tois­sa ja pa­dois­sa. Usein juu­ri­sel­le­ris­tä käy­te­tään sen juu­ren mu­ku­la sekä leh­det. Juu­ri­sel­le­rin leh­tiä voi pa­kas­taa tai kui­va­ta. To­del­la hyvä idea on teh­dä pe­ru­nan si­jas­ta juu­ri­sel­le­ri­rans­ka­lai­sia. Juu­ri­sel­le­ri täy­tyy en­sin vain kuo­ria ja pilk­koa ohuik­si sui­ka­leik­si. Sen jäl­keen sui­ka­leet le­vi­te­tään ja pirs­ko­te­taan öl­jyä pääl­le. Rans­ka­lai­set voi pais­taa uu­nis­sa tai pan­nul­la. Rans­ka­lais­ten pääl­le voi ri­po­tel­la myös hie­man juus­toa. Li­säk­si kyl­keen voi val­mis­taa di­pin oman maun mu­kaan. Juu­ri­sel­le­ri on omi­aan siis myös uuni­juu­rek­se­na.

Ce­le­ri­ac (and ce­le­ry stem)
Apium gra­ve­o­lens

The ce­le­ry group of ve­ge­tab­les be­long to the same fa­mi­ly of plants as for examp­le fen­nel, pars­nips, pars­ley, dill and cher­vil. This helps us to un­ders­tand this in­te­res­ting ve­ge­tab­le that is di­vi­ded into three dis­tinct crops, ro­bust root ce­le­ry or ce­le­ri­ac (var. ra­pa­ceum), the strong fib­rous stem ce­le­ry (var. dul­ce) and the com­pa­ra­ti­ve­ly dain­ty leaf ce­le­ry (var. se­ca­li­num). All have the same fa­mi­li­ar fresh fla­vor that is mild yet strong and sweet yet bit­ter. It’s a fla­vor that grows on you, more so when you hear that ce­le­ry is known as one of the he­at­hiest snacks avai­lab­le.

Ce­le­ry is desc­ri­bed rat­her uns­cien­ti­fi­cal­ly as ha­ving ´ne­ga­ti­ve ca­lo­ries`, sug­ges­ting that you use more ca­lo­ries to di­gest it than you get from it, whi­le at the same time be­ne­fi­ting from high fi­ber, mi­ne­ral and vi­ta­min in­ta­ke. Even the root is rare in being non starc­hy, me­a­ning all ce­le­ries can be an ide­al part of a he­at­hy or slim­mer´s diet.

Gro­wing ce­le­ry, es­pe­ci­al­ly root ce­le­ry is not so easy and for a small ve­ge­tab­le it ta­kes a long time to grow. Ce­le­ri­ac and stem ce­le­ry will need bet­ween 100 to 120 days to grow ful­ly. It needs a sun­ny fer­ti­le well drai­ned yet moist lo­ca­ti­on and being slow gro­wing is unab­le to com­pe­te with weeds. Root ce­le­ry may be hel­ped ad­ding ad­di­ti­o­nal fer­ti­li­zer du­ring the gro­wing se­a­son and by re­mo­ving lo­wer le­a­ves and up­per roots as it grows, al­lo­wing the root to ex­pand (or ap­pe­ar to do so).

The who­le ce­le­ry plant is edib­le, the stems and le­a­ves of ce­le­ri­ac are toug­her and far less ten­der than the stems on stem ce­le­ry that then has le­a­ves that are much cour­ser than tho­se of leaf ce­le­ry. So ´hor­ses for cour­ses` and grow and use the best ce­le­ry to suit your needs.

Good qu­a­li­ty ce­le­ry is as­so­ci­a­ted with cor­rect size, cris­py fresh­ness and good fla­vor. Be­cau­se of the long se­a­son re­qui­red Fin­nish grown ce­le­ry can of­ten be un­der­si­zed. They are all sus­cep­tib­le to wil­ting and must be kept moist and cold af­ter har­ves­ting, the le­a­ves of root and stem ce­le­ry are best re­mo­ved using a sharp kni­fe at har­vest to help re­du­ce the wil­ting. If sto­red cor­rect­ly ce­le­ry will keep for se­ve­ral weeks.

Green City Farm 202112.6.2020