Salottisipuli - Shallot onion

Sa­lot­ti­si­pu­li – Shal­lot oni­on
Al­lium as­ca­lo­ni­cum

Ama­ryl­li­da­ce­ae –hei­mo Nar­sis­si­kas­vit

Sa­lot­ti­si­pu­li on ruo­ka­si­pu­li. Se on vä­ril­tään rus­ke­an­pu­nai­nen ja muo­dol­taan hie­man pit­ku­lai­nen. Sa­lot­ti­si­pu­li li­sään­tyy ja­kau­tu­mal­la.

Se on luul­ta­vim­min ko­toi­sin kes­ki- tai Lou­nais-Aa­si­as­ta, mis­tä se on myö­hem­min le­vin­nyt In­ti­aan sekä Väli­me­ren alu­eil­le. Sitä pi­de­tään erit­täin hie­non­ma­kui­se­na si­pu­li­na ja se on eri­tyi­sen suo­sit­tu Eu­roo­pas­sa.

Sa­lot­ti­si­pu­li on si­pu­lei­den aa­te­lia ja se on niin am­mat­ti­keit­ti­öi­den kuin koti­kok­kien suo­si­os­sa. Sa­lot­ti­si­pu­li on maul­taan mie­to ja hie­no­a­ro­mi­nen. Se on esi­mer­kik­si oleel­li­nen osa klas­sis­ta rans­ka­lai­sen keit­ti­ön beur­re blanc-, eli vois­ta ja val­ko­vii­nis­tä teh­tyä kas­ti­ket­ta. Ko­ko­nai­se­na se käy eri­lai­siin pata­ruo­kiin.

Green City Farm 202112.6.2020