Tomaatti - Tomato

To­maat­ti – To­ma­to
So­la­num ly­co­per­si­cum

So­la­ni­ce­ae -hei­mo Koi­so­kas­vit

To­maat­ti on usein pu­nai­nen, pyö­reä ja mau­kas, ehkä jopa maa­il­man eni­ten vil­jel­ty kas­vi. Kas­vi­tie­teel­li­ses­ti to­maat­ti on mar­ja. To­maa­til­la on usein pit­kä köyn­nös, mut­ta pen­sas­mai­si­a­kin la­jik­kei­ta on ja­los­tet­tu. To­maat­te­ja on help­po ja haus­ka vil­jel­lä, sil­lä ne ovat sa­toi­sia ja kas­va­vat suu­rik­si. To­maat­ti­kas­vit vaa­ti­vat kui­ten­kin hy­vin au­rin­koi­sen, läm­pi­män sekä li­säk­si sa­teel­ta ja tuu­lel­ta suo­jas­sa ole­van pai­kan. To­maat­ti si­säl­tää pal­jon C-vi­ta­mii­nia sekä ly­ko­pee­niä, jon­ka on to­det­tu eh­käi­se­vän ma­sen­nus­ta ja etu­rau­has­syö­pää.

Pe­run in­ti­aa­nit käyt­ti­vät to­maat­tia jo noin 500 eaa. Al­kuun Eu­roo­pas­sa to­maat­tia epäil­tiin myr­kyl­li­sek­si ja se pää­tyi­kin usein vain ko­ris­teek­si. Mo­nis­sa koi­so­kas­veis­sa on myr­kyl­li­siä osia. En­sim­mäi­se­nä es­pan­ja­lai­set us­kal­tau­tui­vat mais­ta­maan to­maat­tia, jota kut­sut­tiin Pe­run ome­nak­si. Eu­roop­paan ja Es­pan­jaan to­maat­ti tuli Ko­lum­buk­sen toi­sen löy­tö­ret­ken an­si­os­ta vuon­na 1498. Kui­ten­kin to­maat­ti tuli Suo­meen vas­ta noin 1600-lu­vul­la, mut­ta noin 100 vuot­ta sit­ten sii­tä tuli ar­vos­tet­tu ruo­ka-aine koko kan­san kes­kuu­des­sa. To­maa­tin nimi on pe­räi­sin mek­si­ko­lai­ses­ta na­hu­at­lin kie­les­tä.

Ruo­ka-ai­nee­na to­maat­ti on help­po ja moni­käyt­töi­nen kas­vi. Sitä käy­te­tään mo­nis­sa kas­tik­keis­sa, ku­ten tu­tus­sa spa­get­ti­kas­tik­kees­sa, sa­laa­teis­sa, kei­tois­sa sekä tie­ten­kin ket­su­peis­sa. Iha­na herk­ku on myös itse­teh­ty to­maat­ti­sal­sa, joka so­pii esi­mer­kik­si nac­ho­jen tai mek­si­ko­lai­sen ruo­an seu­rak­si.

Green City Farm 202112.6.2020