Kirsikkatomaatti - Cherry tomato

Kir­sik­ka­to­maat­ti – Cher­ry to­ma­to
So­la­num ly­co­per­si­cum var. ce­ra­si­for­me

So­la­na­ce­ae -hei­mo Koi­so­kas­vit

Kir­sik­ka­to­maat­ti on to­maa­tin muun­nos. Se on pe­rin­teis­tä to­maat­tia pal­jon pie­nem­pi ja sii­tä on ja­los­tet­tu mo­nia la­jik­kei­ta, joi­den maut sekä vä­rit vaih­te­le­vat. Kir­sik­ka­to­maat­te­ja on pu­nai­sia, kel­tai­sia sekä rus­ke­an­pu­nai­sia. Kaik­ki la­jik­keet vaa­ti­vat kui­ten­kin läm­pi­män ja suo­jai­san kas­vu­pai­kan. Ne viih­ty­vät usein kuoh­ke­as­sa ja syvä­mul­tai­ses­sa maas­sa.

Kir­sik­ka­to­maa­tit ovat ko­toi­sin Ete­lä-Ame­ri­kas­ta. Ne tu­li­vat Eu­roop­paan noin 1500-lu­vul­la, mut­ta nii­tä ei aluk­si us­kal­let­tu syö­dä, jo­ten nii­tä kas­va­tet­tiin ko­ris­te­kas­vei­na. 1800-lu­vul­la nii­tä us­kal­let­tiin al­kaa mais­te­le­maan ja pian ne saa­vut­ti­vat suo­si­on­sa ih­mis­ten kes­kuu­des­sa.

Kir­sik­ka­to­maat­tia voi käyt­tää kok­kai­lus­sa kuin pe­rin­teis­tä­kin to­maat­tia. Eri­tyi­sen her­kul­li­sia tuo­reet ja ma­ke­at kir­sik­ka­to­maa­tit ovat eri­lai­sis­sa tuo­re­sa­laa­teis­sa. Eri­tyi­sen mau­kas kir­sik­ka­to­maat­ti­ruo­ka on to­maat­ti­keit­to. Sii­hen tar­vit­see vain ka­san kir­sik­ka­to­maat­te­ja, si­pu­lia ja esi­mer­kik­si var­si­sel­le­rin vart­ta, maus­tei­ta, ruo­ka­ker­maa sekä kas­vis­lien­tä. Keit­to on help­po ja no­pea. Kyl­keen so­pii tuo­re lei­pä tai pa­ton­ki.

Green City Farm 202112.6.2020