Pihvitomaatti - Beefsteak tomato

Pih­vi­to­maat­ti – Beefs­te­ak to­ma­to
So­la­num ly­co­per­si­cum

So­la­na­ce­ae -hei­mo Koi­so­kas­vit

Pih­vi­to­maa­tit ovat ni­men­sä mu­kai­ses­ti li­hai­sia, suu­ria sekä pih­vi­mäi­siä. Yksi to­maat­ti pai­naa noin 250 ja suu­rim­mat jopa 450 gram­maa. Pih­vi­to­maat­ti on pu­nai­nen, ja sen he­del­mä­liha on kiin­te­ää sekä on­te­lois­ta. Usein pih­vi­to­maat­ti si­säl­tää vain vä­hän sie­me­niä. To­maat­ti ja­kau­tuu lu­kui­siin pie­niin sie­men­o­sas­toi­hin, jois­sa on jos­kus sel­ke­ät ry­pyt. Pih­vi­to­maat­ti on ruo­kai­sa ja si­säl­tää sa­mo­ja ter­veys­hyö­ty­jä, kuin muut­kin to­maa­tit.

Pih­vi­to­maat­ti on pe­rin­tei­ses­tä to­maa­tis­ta ja­los­tet­tu laji. Se ei sil­ti ole yhtä tun­net­tu, kuin pe­rin­tei­nen to­maat­ti tai kir­sik­ka­to­maat­ti. Sekä Ita­li­as­sa että Rans­kas­sa tuo­te­taan eri­lai­sia pih­vi­to­maat­te­ja, jot­ka näyt­tä­vät muo­dol­taan nau­dan­sy­dä­mel­tä. Pih­vi­to­maat­tia voi­daan kas­vat­taa myös ul­ko­na au­rin­gos­sa.

Pih­vi­to­maa­tit ovat eri­tyi­sen me­huk­kai­ta. Ne ovat sen ver­ran kiin­tei­tä, että ne so­pi­vat erit­täin hy­vin täy­tet­tä­vik­si esi­mer­kik­si jau­he­li­hal­la tai här­kik­sel­lä sekä uu­nis­sa kyp­sen­net­tä­vik­si moz­za­rel­lan kera. Pih­vi­to­maa­tit toi­mi­vat erit­täin mauk­kaas­ti myös to­maat­ti­pih­vei­nä. Pih­vi­to­maa­tin sii­vut pyö­ri­tel­lään en­sin ka­nan­mu­nas­sa ja sen jäl­keen korp­pu­jau­ho­se­ok­ses­sa. Sen jäl­keen to­maat­ti­pih­vit kyp­sen­ne­tään öl­jys­sä pan­nul­la. Li­säk­si ne so­pi­vat hy­vin bur­ge­rei­den täyt­teek­si.

Green City Farm 202112.6.2020