Pensastomaatti - Bush tomato

Pen­sas­to­maat­ti – Bush to­ma­to
So­la­num ly­co­per­si­cum

So­la­na­ce­ae -hei­mo Koi­so­kas­vit

Pen­sas­to­maat­tia kas­va­te­taan usein ruu­kuis­sa ja sen to­maa­tit muis­tut­ta­vat kir­sik­ka­to­maat­te­ja. Pen­sas­to­maat­ti on Suo­men ke­säs­sä yksi­vuo­ti­nen kas­vi. Pen­sas­to­maa­tin vih­reis­sä osis­sa on rau­has­kar­vo­ja, jois­ta voi­kin hais­taa kas­vil­le omi­nai­sen tuok­sun. Pen­sas­to­maa­tit si­säl­tä­vät ka­ro­tee­nia ja ly­ko­pee­nia. Pen­sas­to­maat­ti ra­kas­taa läm­pöä ja va­loa.

Pen­sas­to­maat­ti on ko­toi­sin Ete­lä-Ame­ri­kas­ta, jos­ta se tuli myö­hem­min Eu­roop­paan noin 1500-lu­vul­la. Suo­mes­sa pen­sas­to­maa­tin kas­va­tus aloi­tet­tiin vas­ta noin 1900-lu­vum alus­sa. En­nen van­haan kas­via kut­sut­tiin lem­men­o­me­nak­si.

Tuo­ree­na pen­sas­to­maa­tit voi­daan pa­kas­taa tai niis­tä voi­daan val­mis­taa koti­te­kois­ta ket­sup­pia. Pen­sas­to­maa­tit ovat her­kul­li­nen maku eri­lais­sa sa­laa­teis­sa tai kas­tik­keis­sa. Pen­sas­to­maat­ti on haus­ka lisä esi­mer­kik­si piz­zan pääl­le ru­ko­lan tai ilma­kui­va­tun li­han kans­sa. Mah­ta­va herk­ku syn­tyy myös, kun pen­sas­to­maa­tin täyt­tää pie­nel­lä moz­za­rel­la­pal­lol­la ja lait­taa het­kek­si uu­niin niin, että juus­to su­laa.

Green City Farm 202112.6.2020