Pehmeälehtinen keräsalaatti - Leaf lettuce

Peh­me­ä­leh­ti­nen kerä­sa­laat­ti – Leaf let­tu­ce
Lac­tu­ca sa­ti­va

As­te­ra­ce­ae -hei­mo As­te­ri­kas­vit

Kerä­sa­laat­ti pol­veu­tuu vil­li­sa­laa­tis­ta ja se kuu­luu mie­toi­hin sa­laat­tei­hin. Kas­va­es­saan kerä­sa­laat­ti muo­dos­taa pyö­re­än ja peh­me­ä­leh­ti­sen ke­rän. Usein kerä­sa­laa­tit is­tu­te­taan maa­han tai­mi­na. Se tu­lee ke­rä­tä noin kah­den kuu­kau­den ku­lut­tua kyl­vös­tä, sil­lä pian ke­rän muo­dos­tuk­sen jäl­keen, se al­kaa kas­vat­ta­maan kuk­ka­vart­ta. Täs­sä vai­hees­sa sa­laa­tin maku muut­tuu kit­ke­räk­si. Se leh­det ovat usein ohu­et, mut­ta mauk­kaat. Vä­ril­tään peh­me­ä­leh­ti­nen kerä­sa­laat­ti on raik­kaan vih­reä.

Kerä­sa­laat­tia on vil­jel­ty kau­an sit­ten jo Ete­lä-Eu­roo­pas­sa, Vä­häs­sä-Aa­si­as­sa sekä Poh­jois-Af­ri­kas­sa. Noin 1400-lu­vul­la sa­laat­ti tuo­tiin Eng­lan­tiin, jos­ta al­koi pik­ku­hil­jaa le­vi­tä Poh­jois­mai­hin. Kerä­sa­laat­ti te­hos­taa ra­vin­tei­den imey­ty­mis­tä ja si­säl­tää B1-, B2- ja B3-vi­ta­mii­ne­ja sekä nat­riu­mia.

Peh­meä kerä­sa­laat­ti on mau­kas vaih­to­ehto eri tuo­re­sa­laat­tei­hin. Ke­rä­nä ja huuh­del­tu­na jää­kaa­pis­sa se säi­lyy noin vii­kon ver­ran hy­vä­nä. Sitä käy­te­tään myös ruo­kien ko­ris­te­lus­sa sekä voi­lei­pien pääl­lä. Her­kul­li­nen tuo­re­sa­laat­ti, esi­mer­kik­si ke­säi­nen juus­to-man­sik­ka­sa­laat­ti on ruo­ka­pöy­dän kat­seen­van­git­si­ja. Suo­lai­nen juus­to, ku­ten hal­lou­mi, yh­dis­tyy her­kul­li­ses­ti man­si­koi­den ma­keu­teen sekä peh­me­ään sa­laat­tiin. Sa­laat­ti­poh­jaan voi li­sä­tä myös hu­na­ja­me­lo­nia tai par­san­nup­pu­ja. Lo­puk­si sa­laat­tiin voi li­sä­tä bal­sa­mi­vii­ni­e­tik­kaa ja maus­tei­ta.

Green City Farm 202112.6.2020