Jäävuorisalaatti - Butterhead lettuce

Jää­vuo­ri­sa­laat­ti – But­ter­he­ad let­tu­ce
Lac­tu­ca Sa­ti­va var. ca­pi­ta­ta

As­te­ra­ce­ae -hei­mo As­te­ri­kas­vit

Jää­vuo­ri­sa­laat­ti on yksi­vuo­ti­nen ja no­pe­a­kas­vui­nen ku­ten muut­kin sa­laa­tit. Ke­rän muo­dos­tuk­sen jäl­keen se al­kaa ke­hit­tä­mään kuk­ka­vart­ta ja sen maku muut­tuu kit­ke­räk­si. Sen kas­vu kes­tää noin kym­me­nen viik­koa. Kas­va­es­saan jää­vuo­ri­sa­laa­tin leh­det muo­dos­ta­vat kiin­te­än sekä tii­viin ke­rän, joka tu­lee sa­don kor­ja­ta pian ke­rän­muo­dos­tuk­sen jäl­keen. Uloim­mat leh­det ovat vih­re­ät ja si­sem­mät lä­hes täy­sin val­koi­set. Jää­vuo­ri­sa­laat­ti, ku­ten myös muut sa­laa­tit pi­tää si­säl­lään eri vi­ta­mii­ne­ja, ku­ten A-, E- ja C- sekä esi­mer­kik­si fo­laat­tia.

Al­ku­jaan jää­vuo­ri­sa­laat­ti on ko­toi­sin Yh­dys­val­lois­ta ja sik­si sitä kut­su­taan­kin ame­ri­kan­sa­laa­tik­si. Mie­lui­ten sa­laat­ti is­tu­te­taan vas­ta tai­me­na. Sato kor­ja­taan usein lop­pu­ke­säs­tä tai jat­ku­vas­ti ke­sän ai­ka­na, mi­kä­li is­tu­tuk­sia on teh­ty vii­koit­tain. Sa­laat­tia eh­tii saa­maan mon­ta sa­toa kas­vu­kau­den ai­ka­na.

Mie­to, mut­ta rai­kas jää­vuo­ri­sa­laat­ti so­pii eri­tyi­ses­ti eri tuo­re­sa­laat­tei­hin. Sitä voi­daan käyt­tää myös kei­tois­sa ja pa­dois­sa ly­hy­es­ti kuu­men­net­tu­na. Kei­tet­ty­nä jää­vuo­ri­sa­laat­ti saat­taa mais­tua hie­man par­sal­ta. Haus­ka re­sep­ti on­kin tar­joil­la kei­tet­tyä jää­vuo­ri­sa­laat­tia ra­pe­ak­si pais­te­tun pe­ko­nin tai soi­jan kera. Myös gril­la­tut sa­laat­ti­loh­kot ju­gurt­ti­mai­sen kas­tik­keen kans­sa on taat­tu herk­ku gril­li­juh­liin.

But­ter­he­ad let­tu­ce
Lac­tu­ca Sa­ti­va var. ca­pi­ta­ta

Also known in the UK as round let­tu­ce, this tra­di­ti­o­nal out­door sa­lad is sel­dom seen to­day. It de­ve­lops into a lar­ge round head so­me­ti­mes up to 25cm ac­ross that is full of ne­at­ly lay­e­red smooth soft le­a­ves that have a cre­a­my sweet fla­vour. They can be har­ves­ted when young or la­ter when the he­art is full and fir­mer. A fan­tas­tic pro­duc­ti­ve sa­lad that to­day is only pro­du­ced as an in­fe­ri­or much smal­ler fast grown green­hou­se ver­si­on.

But­ter­he­ads take 50-60 days to grow, and in ide­al sum­mer con­di­ti­ons usu­al­ly suc­ceed well, in warm damp we­at­her they can suf­fer from fun­gal(mil­dew) prob­lems that me­ant in the ´ol­den days` they were che­mi­cal­ly spray­ed, this is now for­bid­den. Some va­rie­ties are more to­le­rant to mil­dew than ot­hers, a furt­her dif­fi­cul­ty is the ten­den­cy for the­se let­tu­ces to col­lect soil and sand at the base of the le­a­ves. This is due to rain and ir­ri­ga­ti­on cau­sing soil splash and wind blo­wing of soil dust. The sa­lads grown on mulc­hing are cle­a­ner but will still need was­hing.  To­days cus­to­mers have be­co­me used to cle­an green­hou­se grown sa­lads and seem unp­re­pa­red for this ext­ra work.

But­ter­he­ads are may­be one the best pro­duc­ti­ve and ge­ne­ral use let­tu­ces. They are un­for­tu­na­te­ly out of fas­hi­on to­day but have the po­ten­ti­al to make a come­back.

Green City Farm 202112.6.2020