Ravintola-, ja cateringalan perustutkinto

Ravintola-, ja catering-alan perustutkinnon yleistavoite

Ra­vin­to­la- ja ca­te­ring-alan pe­rus­tut­kin­non suo­rit­ta­neel­la on moni­puo­lis­ta alan pe­rus­o­saa­mis­ta. Hän pal­ve­lee suo­ma­lai­sia ja ulko­mai­sia asi­ak­kai­ta ja pys­tyy toi­mi­maan eri lii­ke­i­de­oil­la toi­mi­vis­sa yri­tyk­sis­sä ja toi­mi­pai­kois­sa ma­joi­tus- ja ra­vit­se­mis­pal­ve­lu­teh­tä­vis­sä. Pe­rus­tut­kin­non ta­voit­tee­na on saa­da alal­le pal­ve­lu­hen­ki­siä, vas­tuul­li­sia, oma-aloit­tei­sia, luo­tet­ta­via ja yh­teis­työ­ky­kyi­siä työn­te­ki­jöi­tä. Pe­rus­tut­kin­non suo­rit­ta­neel­la on hyvä työn­te­ki­jän ase­man ja työ­e­lä­män tun­te­mus. Hän nou­dat­taa alan so­pi­muk­sia, sää­dök­siä ja yh­teis­kun­nal­li­sia vel­vol­li­suuk­sia. Hä­nel­lä on hy­vät käy­tös­ta­vat, hän on su­vait­se­vai­nen ja kun­ni­oit­taa eri kult­tuu­reis­ta tu­le­via työ­to­ve­rei­ta ja asi­ak­kai­ta.

Ra­vin­to­la- ja ca­te­ring-alan pe­rus­tut­kin­non suo­rit­ta­nut toi­mii työs­sään asi­a­kas­läh­töi­ses­ti, kan­nat­ta­vas­ti ja tu­lok­sel­li­ses­ti huo­leh­tien tuot­tei­den laa­tu­vaa­ti­muk­sis­ta, tur­val­li­suu­des­ta, ter­veel­li­syy­des­tä ja es­teet­ti­syy­des­tä. Hän ar­vos­taa suo­ma­lais­ta ruo­ka- ja tapa­kult­tuu­ria ja edis­tää sitä omal­la toi­min­nal­laan. Hän tuot­taa työs­sään asi­ak­kail­le moni­puo­li­sia pal­ve­lu­ja sekä huo­leh­tii asi­ak­kai­den tyy­ty­väi­syy­des­tä. Hän tie­tää kuin­ka toi­mi­pai­kan tu­los muo­dos­tuu ja kuin­ka hän itse voi vai­kut­taa sii­hen. Hä­nel­le al­kaa ke­hit­tyä vah­va am­mat­ti-iden­ti­teet­ti, hän on kiin­nos­tu­nut am­mat­ti­tai­ton­sa jat­ku­vas­ta ke­hit­tä­mi­ses­tä ja seu­raa alan ke­hit­ty­mis­tä.

Pe­rus­tut­kin­non suo­rit­ta­nut osaa suun­ni­tel­la työ­tään, toi­mia an­net­tu­jen oh­jei­den mu­kaan ja ar­vi­oi­da omia työ­suo­ri­tuk­si­aan. Hän huo­leh­tii ja pi­tää kun­nos­sa työ­vä­li­neet ja osaa käyt­tää tar­vit­ta­via ko­nei­ta ja lait­tei­ta. Hän huo­leh­tii omal­ta osal­taan tuo­tet­tu­jen pal­ve­lui­den eet­ti­syy­des­tä ja toi­mii kes­tä­vän toi­min­ta­ta­van mu­kai­ses­ti. Hän käyt­tää tie­to­tek­niik­kaa ja am­ma­til­lis­ta kie­li­tai­toa työs­sään. Hän toi­mii ter­veyt­tä edis­tä­väs­ti, yllä­pi­tää työ- ja toi­min­ta­ky­ky­ään ja toi­mii työs­sään er­go­no­mi­ses­ti. Hän ym­mär­tää oman toi­min­tan­sa mer­ki­tyk­sen osa­na pal­ve­lu­ket­jua ja vai­kut­taa toi­min­nal­laan myön­tei­ses­ti asi­ak­kai­den tyy­ty­väi­syy­teen ja työ­yh­tei­sön toi­min­taan.

Ra­vin­to­la- ja ca­te­ring-ala on kan­sain­vä­li­nen ala, jol­la edel­ly­te­tään am­mat­ti­sa­nas­ton hal­lin­taa vie­rail­la kie­lil­lä ja muu­ten­kin eri kult­tuu­rien tun­te­mus­ta.

Pe­rus­tut­kin­non suo­rit­ta­nut hal­lit­see alan pe­rus­val­miu­det ja hän on li­säk­si eri­kois­tu­nut asi­a­kas­pal­ve­lun, ho­tel­li­pal­ve­lu­jen tai ruo­an­val­mis­tuk­sen teh­tä­viin.

Ra­vin­to­la-alan kou­lu­tuk­ses­sa pai­no­te­taan eri­tyi­ses­ti opis­ke­li­jan val­miuk­sia toi­mia lii­ke­i­de­al­taan eri­tyyp­pis­ten ra­vin­to­loi­den teh­tä­vis­sä.  Li­säk­si kou­lu­tuk­ses­sa ote­taan huo­mi­oon alan kan­sain­vä­li­set vaa­ti­muk­set si­ten, että val­mis­tut­tu­aan opis­ke­li­jal­la on edel­ly­tyk­set pe­reh­dyt­tä­mi­sen jäl­keen työs­ken­nel­lä myös ulko­mail­la ra­vin­to­la-alan teh­tä­vis­sä.

So­vel­tu­vuus­ko­keen en­nak­ko­ma­te­ri­aa­liPer­ho Lii­ke­ta­lous­o­pis­to 02/20176.2.2017